COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Avocații lui Stoianoglo au reușit să obțină recuzarea unui magistrat din completul de judecată

2 dec. 2021,, 08:14   Societate
2098 4

Avocații lui Stoianoglo au reușit să-l înlăture din completul de judecată pe magistratul de instrucție Nicolae Corcea, notează Noi.md cu referire la tv8.

Se întîmplă după ce aceștia au înaintat un șir de recuzări pe numele judecătorului care, potrivit lor, s-ar afla în conflict de interese cu Stioanoglo. Decizia de recuzare a fost luată, astăzi, de magistratul Grigorie Manoli. În continuare, judecător de instrucție care va examina demersurile de prelungire a mandatelor de arestare pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost numită Elisaveta Buzu.

Ședința de judecată a început cu recuzarea judecătorului de instrucție. Stoinoglo susține că s-ar afla în conflict de interese cu magistratul Nicolae Corcea și a explicat de ce. Într-un final, cererea a fost admisă, iar Nicolae Corcea a fost recuzat. Ședința de examinarea a demersului de prelungire a măsurii de arest preventiv pe numele lui Stoianoglo a fost amînată pentru ziua de vineri.

“Recuzarea este bazată pe informațiile care au apărut în mass-media, conform cărora, în 2019, la sfîrșitul anului, domnul Corcea a examinat cererea avocaților lui Platon, prin care a admis atunci cererea aceasta, și a dat o decizie de a porni procesul de revizuire în privința domnului Platon, adică învinuirile care astăzi mi se aduc mie.”

Acum două zile, Procuratura Anticorupție a anunțat că a încheiat urmărirea penală pe numele lui Stoianoglo pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact Stoianoglo este acuzat că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, ar fi dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de peste 160 de mii de lei, prejudiciind astfel bugetul Procuraturii, deoarece, la acel moment, Chitoroagă avea statut de învinuit întrun dosar penal.


“A fost stabilit acest lucru, sînt niște greșeli tehnicie. După stabilire eu am anulat toate, înainte să pornească dosarele penale am anulat toate ordinele și am cerut încasarea banilor. După aceasta, procurorul respectiv a adus toți banii înapoi.”

De partea cealaltă, procuorul de caz susține că dispune de probele necesare, care demonstrează că Stoianoglo a știut că Chitoroagă este cercetat penal, atunci cînd a dispus achitarea indemnizației de concidiere

“Dumnealui invocă că nu a știut despre faptul că domnul Chitoroagă are deschis dosar penal. El omite să spună că tot el, la nici două săptămîni pînă la eliberarea din funcție a domnului Chitoroagă, în calitate de procuror general, a semnat ordinul prin care l-a spuspendat din funcție pe Nicolae Chitoroagă în legătură că acesta are dosar penal respectiv. Nu cred că are așa o memorie scurtă ca în 2 săptămîni să uite că a suspendat un procuror din funcție ca ulterior să-l elibereze și să spună că nu a cunoscut.”

Cît ține de prelungirea măsurii de arest preventiv pe numele lui Stianoglo, procurorul și-a argumentat poziția.

„Noi acum nu putem să spunem ce probe sînt, dar au fost anexate la demers probe noi din care rezultă expres comunicarea persoanei anterior cu anumite persoane în interesul cărora dumnealui se învinuiește că a acționat.”

Între timp, în fața judecătoriei s-au adunat mai mulți oameni care au venit să-l susțină pe Stianoglo.

„Iese că, la noi, jurnaliștii sînt mai presus decît Constituția. În baza investigațiilor jurnalistice se pornesc dosare penale…”

„Noi vrem ca dreptatea să triumfe, iar Stoianoglo să revină la locul său de muncă.”

Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie și, totodată, a fost suspendat din funcție, după ce în biroul de serviciu, dar și în locuința sa au avut loc percheziții. Acesta este învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații minciunoase. Stoianoglo califică acuzațiile care i se aduc drept răzbunare din partea președintei Maia Sandu. Șefa de stat a negat orice implicare și a cerut procurorilor și judecătorilor să fie corecți și echidistanți.

1

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X