Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Avocații cer instituirea unor garanții profesionale

4 iun. 2019,, 08:20   Societate
1982 0

Reprezentanți ai Uniunii Avocaților din Republica Moldova cer autorităților instituirea unor garanții profesionale, ca apărătorii să-și poată exercita corect profesia, pentru a putea apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, un grup de apărători a cerut instituirea răspunderii penale pentru imixtiune în activitatea avocatului, ceea ce afectează calitatea serviciilor prestate.

Avocatul Dumitru Buliga spune că apărătorii cer să fie prevăzută de Codul Penal fapta de imixtiune în activitatea avocatului. Se cere ca aceasta să fie pedepsită, în funcție de gravitate, de la amendă, muncă neremunerată în folosul comunității, pînă la 15 ani de închisoare. Avocatul afirmă că legea cu privire la avocatură aprobată în 2002 prevede că insultarea, calomnierea, amenințările și actele de violență la adresa avocatului în timpul exercitării funcției, se pedepsesc. La fel, și Constituția spune că amestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea se pedepsește. Însă, Codul Penal nu este ajustat la normele prevăzute de Constituție și de legea cu privire la avocatură.

Astfel, spune Dumitru Buliga, instituirea răspunderii penale urmărește ca acele deficiențe, omisiuni legislative, să fie acoperite prin norme juridice speciale. „Instituțiile statului furnizează informații procurorului, organelor de urmărire penală și instanței de judecată, despre avocați nu se spune nimic. Se încalcă principiul echității în proces. Procurorul poate, avocatul nu poate”, a spus avocatul.

Potrivit președintelui Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșniță, avocații nu-și doresc avantaje sau o situație profesională confortabilă, ci un cadru legislativ și normativ care le-ar asigura o imunitate profesională. Emanoil Ploșniță spune că acest lucru ar asigura dreptul la un proces echitabil al cetățenilor care ajung să intre în contact cu justiția. Totodată, va asigura egalitatea instrumentelor utilizate în proces. „Se va asigura o bună înfăptuire a justiției din Republica Moldova”, a spus Emanoil Ploșniță.

Avocata Doina Ioana Străisteanu, al cărei automobil a fost incendiat în noaptea de 30 spre 31 mai, a spus că neprotejarea avocaților afectează cetățenii țării. Avocata spune că fiecare persoană care are o problemă cu legea căută avocat și nu îl vor pe oricare, vor unul care are curaj, care să știe să argumenteze pentru a-i apăra. „Dacă această mînă de avocați vor fi sub atac și sub amenințări, noi, într-o bună zi, vom decide să nu mai prestăm servicii și să mai oferim protecție. Nu cred că o astfel de situație este în interesul societății”, a menționat avocata.

Potrivit lui Dorin Popescu, decan al Baroului de avocați din Chișinău, tot mai multe situații neplăcute, cu implicarea avocaților, sînt înregistrate în ultima perioadă, iar acestea arată că apărătorii nu sînt suficient de protejați în exercitarea profesiei lor. „Noi ne simțim vulnerabili și considerăm că nu sîntem apărați, nu ni se oferă garanțiile prevăzute de lege și de Constituție”, a spus Dorin Popescu.

Iurie Mărgineanu, membru al Consiliului Uniunii Avocaților, a menționat că dacă statul nu va reacționa, aceasta poate fi calificat drept o provocare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?