X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Avocat: Instanța a discutat dreptul alegătorului, fără ca să-l atragă în proces

29 iun. 2018,, 10:40   Societate
2605 0

Instanța de judecată care declarat scrutinul electoral local nevalid a discutat dreptul alegătorului, fără ca să-l atragă în proces, ceea ce nu trebuia să se întîmple.

De această părere este avocatul Eduard Digore, exprimată în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, transmite IPN.

Potrivit lui, instanța de judecată nu putea să pună la baza examinării intima convingere a magistratului. În această situație se impunea niște cunoștințe speciale, care să constate cum au fost influențate alegerile. „Judecătorul trebuia să spună că trebuie să se adreseze unui specialist, unui expert care să constate cum s-au influențat alegerile. Acea agitație de pe Facebook, de pe pagina personală a concurentului, cîtă lume a influențat și a chemat la vot, cîți nu erau hotărîți să vină în ziua alegerilor, cîtă lume a citit, a ieșit la vot și l-a votat?”, spune avocatul.

Potrivit lui, în centrul procesului s-a aflat cetățeanul, însă fără ca acesta să fie reprezentat. „Eu văd că instanța a pus în discuție drepturile mele, fără să mă atragă. Sub aspect procesual, aceasta, din punctul meu de vedere, nu putea să fie. Instanța urma să se limiteze la cele constatate de CEC, cele constatate de alte instanțe, observatori și probele concurenților electorali”, este de părere juristul.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, primarul ales Andrei Năstase, susține că hotărîrea instanței de judecată ar putea fi revizuită, dar acest lucru poate fi făcut dacă părțile vor cere. „În situația dată, avînd în vedere că este o decizie politic comandată și politic executată, sigur că politic se poate decide dacă o instituție, vorbesc aici de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău sau, eventual, un instrument al Partidului Democrat, Ion Ceban sau Partidul Socialiștilor, vor depune cerere de revizuire cu argumentele de rigoare prevăzute de Codul de procedură civilă.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că prin declararea alegerilor nevalide s-a comis un abuz și guvernarea trebuie să recunoască acest abuz și să-i sancționeze pe cei care l-au comis. „Ei trebuie să vină cu soluția. Nu spune Bruxelles-ul că trebuie repetate alegerile. Toată lumea spune că trebuie validate”, a menționat Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?