Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Aviz pozitiv de la Guvern. Moldovenii din diasporă vor putea aduce bunuri personale în țară fără a le devama

29 iul. 2022,, 08:31   Societate
2499 0

Moldovenii care revin în țară cu stabilirea la locul de trai permanent vor putea aduce bunuri și lucuri personale fără a le devama.

Guvernul a avizat pozitiv amendamentul la proiectul de lege privind acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii Republicii Moldova care revin cu traiul în Republica Moldova.

Parlamentul urmează astăzi să voteze în lectura a II pentru acest proiect de lege care va intra în vigoare după publicarea în monitorul oficial.

Potrivit proiectului de lege, moldovenii care revin în țară cu stabilirea la locul de trai permanent că nu se achită nicio taxă pentru bunurile și lucrurile personale, ci doar e nevoie de respectate unele prevederi.

Astfel, scutirea de taxa de import pentru un mijloc de transport se va aplica pentru mașinile cu termen de exploatare de pînă la 9 ani, și nu pînă la 7 ani, cum s-a aprobat anterior.

Totodată, potrivit avizului, mijlocul de transport nu va putea fi comercializat, gajat, donat, dat în posesie sau folosință timp de 3 ani, și nu de 5 ani, cum s-a stabilit anterior.

,Persoanele fizice au dreptul de a introduce pe teritoriul țării sau de a primi, prin intermediul trimiterilor poștale internaționale sau a bagajelor neînsoțite, bunuri, fără achitarea drepturilor de import, cu condiția că acestea nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, în legătură cu stabilirea la loc de trai permanent în Republica Moldova sau cu obținerea acestor bunuri prin moștenire. Faptul stabilirii pentru trai permanent sau obținerii moștenirii se confirmă prin actele respective, iar modul de acordare a înlesnirilor menționate se stabilește de Serviciul Vamal”, a menționat serviciul vamal într-un comunicat de presă anterior.


Subsecvent, modul de acordare a înlesnirilor este prevăzut în Ordinul Serviciului Vamal nr.56-O/2008 cu privire la aprobarea Regulamentului privind vămuirea bunurilor trecute peste frontiera vamală a Republicii Moldova de către persoane fizice şi a unor formulare tipizate, care prevede că, în legătură cu stabilirea la loc de trai permanent în Republica Moldova la importul bunurilor care fac obiectul scutirii de la plata drepturilor de import, urmează să fie prezentate organului vamal următoarele documente:

a) confirmare de repatriere, sau permis de ședere permanentă eliberată de Biroul Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova;

b) lista bunurilor personale destinate introducerii în țară, semnată de persoana fizică respectivă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий