Amintim că autoritatea a constatat, în acţiunile Avia Invest SRL, abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilităților aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău, transmite Noi.md cu referire la Mold-street.com.
Avia Invest a calificat atunci decizia Consiliului Concurenței drept absurdă și ilegală, exprimându-şi speranța că „membrii Consiliului vor reveni asupra acestei decizii ilegale și o vor anula benevol”.Consiliul Concurenţei nu şi-a anulat decizia, dar Avia Invest s-a adresat în instanţă cerând suspendarea pct.3 şi pct 4 din decizie.
Acestea prevăd:
Prin încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani) din 10 noiembrie 2020, cererea privind suspendarea executării pct.3 și pct.4 a deciziei Plenului Consiliului Concurenței pe cazul Avia Invest a fost admisă parțial, fiind dispusă suspendarea executării pct.4 din dispozitivul deciziei.
Pe de altă parte, instanţa a respins ca neintemeiată cererea Avia-Invest privind suspendarea executării pct.3 a deciziei Plenului Consiliului Concurenței.
Consiliul Concurenţei a contestat încheierea emisă la Curtea de Apel Chişinău, susţinând că este una „neîntemeiată şi pasibilă de a fi casată în temeiul art.194 alin.(1) Cod administrativ, din motiv că a fost emisă fără cercetarea reală a stării de fapt şi în lipsa probelor ce ar argumenta motivul alternativ de suspendare a executării deciziei contestate prevăzut de art.172 alin.(2) lit.b) al Codului administrativ.”
Salariile angajaţilor pe post de argument în instanţă
În schimb, Avia Invest a prezentat o serie de date din rapoartele financiare, prin care susţinea că retragerea din conturile companie, „chiar şi pentru o perioadă nedeterminată”, a sumei de 31,63 milioane lei, „ar crea perturbări grave în funcţionarea întreprinderii”.
Potrivit companiei, suma de 31,63 milioane lei „constituie fondul de salarii pentru aproximativ 5 luni ale anului 2020, a celor circa 650 angajaţi ai SRL „Avia-Invest” (media pe cele 9 luni a anului 2020), ale căror salarii se achită fără întârzieri”.
Un alt argument folosit de Avia-Invest este faptul că, în 2020, veniturile au scăzut dramatic, ca urmare a suspendării activităţii economice a companiei în perioada 17 martie - 30 iunie 2020, din cauza pandemiei şi a restricţiilor impuse.
Avia-Invest a invocat ca argument şi modificarea legislaţiei, în urma căreia compania a fost oblicată de la 1 iulie 2020 să achite taxa aeroportuară - în mărime de 50% din suma tarifului pentru modernizarea aeroportului acumulat lunar.
Amintim că anterior Avia Invest a scăpat şi de o altă sancțiune aplicată pe o decizie practic identică, din septembrie 2015. Atunci, Consiliul Concurenței a impus Avia Invest la plata unei amenzi de 5,2 milioane lei, pentru abuzul de poziție dominantă în raport cu MGH Ground Handling, un jucător de pe piața serviciilor de deservire a pasagerilor și avioanelor ce efectuează zboruri din Aeroportul Internațional Chișinău.
Atunci concesionara aeroportului a scăpat de amendă după o decizie a instanțelor. Același lucru speră să se întâmple și acum.
Adăuga comentariu