Avertizările salvatorilor pentru prevenirea riscurilor în perioada caniculară

4 aug. 13:15   Societate
3359 0

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în zilele de weekend vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi ridicate de pînă la +36...+38°C.

În acest sens, pentru perioada caniculară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări pentru populație, în vederea reducerii riscurilor pentru sănătate, dar și prevenirea cazurilor de înec.

Salvatorii recomandă să fie acordată o atenție maximă în timpul scăldatului și desfășurări unor activități recreative în spațiile de agrement. Astfel, oamenii sînt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate și dotate cu stații de salvare, respectînd avertizările privind interzicerea scăldatului. Cetățenii sînt rugați să evite intrarea în apa rece a bazinelor acvatice și rîuri, atunci cînd sînt înfierbîntați, după expunerea îndelungată la razele solare. Totodată, specialiștii îndeamnă oamenii să nu consume băuturi alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară. Mai mult, pentru prevenirea situațiilor de risc, salvatorii recomandă evitarea scăldatului pe timp de noapte și dacă există careva probleme de sănătate.

Recomandările specialiștilor vin și pentru persoanele care au în grijă minori, astfel acestea sînt îndemnate să-i monitorizeze strict, pentru a nu le permite mersul copiilor la scăldat, de unii singuri. De asemenea, minorii trebuie să fie monitorizați în apă sau în proximitatea acesteia, chiar dacă pot înota.

În contextul temperaturilor ridicate, un risc iminent îl reprezintă și producerea incendiilor. Astfel, pompierii atenționează cetățenii să fie prudenți cu sursele de foc, pentru a nu provoca incendii. Angajații IGSU îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor, mai ales în condiții de umiditate redusă. Totodată, cetățenii sînt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. Mai mult, focurile de picnic, se recomandă să fie aprinse doar în spații special amenajate, iar la plecare să fie stinse definitiv.


Salvatorii și pompierii îndeamnă repetat populația să respecte cu strictețe normele de securitate personală, pentru a evita situațiile excepționale și pierderi de vieți omenești, iar în cazuri de risc oamenii sînt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?