COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3016

Avertizare! R. Moldova mai are rezerve de gaz pentru cîteva zile

19 oct. 15:06   Societate
2173 3

Ministrul desemnat la Ministerul Afacerilor Externe, Dan Barna, a afirmat, la audierea din comisiile parlamentare, că Republica Moldova mai are rezerve de gaz pentru cîteva zile şi că acesta este un moment în care România trebuie să intervină.

Barna a primit aviz negativ pentru MAE. Dan Barna a fost întrebat, marţi, în cadrul audierilor în comisiile parlamentare, care este poziţia sa în criza gazului din Republica Moldova, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

"Astăzi Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decît în contractul de pînă la luna septembrie. E foarte clar că este o presiune uriaşă pe Moldova care mai are rezerve de cîteva zile şi este un moment în care România trebuie să intervină.

Faptul că funcţionează gazoductul Iaşi – Ungheni este un lucru bun şi putem să le acordăm acest sprijin, însă, dincolo de asta - şi de asta am şi salutat iniţiativa domnului Aurescu, ministrul actual de Externe, de a solicita sprijin european pentru resursă de gaz pentru Moldova, pentru că în momentul de faţă ei sînt cu spatele la zid şi partenerul pe care se pot baza se numeşte România”, a afirmat Barna.

El s-a mai referit în cadrul audierilor şi la dezvoltarea unei relaţii de lobby pentru România în SUA.


"Relaţia cu SUA şi rolul de partener strategic consistent despre care vorbim şi toţi sîntem de acord cu asta nu se poate întîmpla dacă nu dezvoltăm o relaţie reală de lobby, un mecanism de lobby al nostru în SUA.

Avem români din diaspora din SUA în instituţii foarte importante, profesionişti de top mondial în bănci, în centre de date, în toate locurile unde într-adevăr contează, or faptul că noi nu îi folosim ca resursă de lobby pe ceea ce înseamnă Congresul american, pe ceea ce înseamnă locul unde se iau deciziile, Visa Waiver şi celelalte lucruri de care avem nevoie în relaţia cu SUA, s-ar construi mult mai uşor dacă am avea un lobby nu la nivelul Ungariei, care e foarte performantă pe zona asta, dar măcar al Poloniei sau al celorlalte state care au o reprezentare consistentă a intereselor lor ca state, interese legitime, în relaţia cu SUA”, a mai transmis ministrul desemnat la Externe.

Dan Barna a primit aviz negativ din partea comisiilor, fiind 20 de voturi împotrivă şi 11 pentru.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X