Preşedintele stiri: 3021

Averile a încă șase procurori au fost luate la puricat de autorități

11 oct. 14:43   Societate
1305 0

În săptămîna 04 – 08 octombrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat 20 de proceduri de control. În șase investigații pornite sînt vizați doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, trei procurori ai Procuraturii municipiului Chișinău și un procuror din Procuratura Soroca. O parte dintre controale sînt pornite în baza autosesizării instituției noastre din investigațiile jurnalistice.

În 12 verificări privind posibile conflicte de interese au fost inițiate pe numele unui director de întreprindere municipală din Chișinău, unui șef de întreprindere muncipală din Taraclia, unui șef de direcție din Consiliul raional Cantemir, unui conducător de autoritate publică autonomă, unui primar din raionul Cantemir, cinci consilieri din raioanele Căușeni, Cantemir, Ungheni și municipiul Chișinău, unui director de școală din Dondușeni și unui director de grădiniță din raionul Sîngerei. Un primar din raionul Rîșcani este verificat pentru o eventuală incompatibilitate de funcție, iar un funcționar public din raionul Cimișlia pentru o posibilă restricție admisă în funcția publică, transmite Noi.md.

Două încălcări ale legislației ANI au fost stabilite de inspectorii de Integritate. Într-un dosar figurează un fost viceministru, care a fost constatat cu o diferență substanțială între averea dobîndită și veniturile realizate, despre care ANI va informa cu detalii, după ce subiectul va recepționa actul de constatare. Iar, în celălalt caz, este vorba despre un primar din raionul Strășeni care a admis un conflict de interese în mandatul său.

Opt cauze contravenționale au fost pornite pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale și împiedicarea activității ANI. În șapte cauze sînt vizați un grup de șase consilieri din cadrul Consiliului Lăpușna din raionul Hîncești și un alt consilier din Consiliul Cupcui. Aceștia nu au depus declarațiile de avere pe Portalul Public. Iar, un centru medical privat din Chișinău s-ar putea alege cu o amendă pentru împiedicarea activității ANI pentru faptul că nu au prezentat informații solicitate într-o procedură.

Juriștii ANI au participat în alte 22 de ședințe de judecată pentru apărarea actelor de constatare.


Reprezentanții ANI au acordat 71 de consultații telefonice, dintre care 8 apeluri au fost înregistrate la Linia Instituțională de Informare. Totodată, a fost organizată și o instruire pentru aproximativ 44 de subiecți din cadrul Academiei de Poliție a MAI.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X