X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Autoritățile transnistrene cer Moscovei să simplifice procedura de eliberare a pașapoartelor rusești

17 dec. 2020,, 11:02   Societate
4218 4

Ideea este ca pașapoartele rusești să fie eliberate tuturor doritorilor, inclusiv celor care au cetățenia altor țări, pe loc, fără a pleca în Rusia.

Reprezentanții Dumei de Stat i-au spus corespondentului Kommersant că se ocupă de această problemă și speră că ea va fi rezolvată conform modelului Donbass - printr-un decret prezidențial, relatează kommersant.ru.

În perioada 15-16 decembrie, la Moscova au avut loc negocieri între oficialii transnistreni și autoritățile ruse. Liderul Transnistriei Vadim Krasnoselski și șeful Ministerului Afacerilor Externe al Transnistriei Vitali Ignatiev au fost primiți la Kremlin, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, Consiliul Federației și Duma de Stat.

Aceștia au fost întîmpinați, în special, de șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, care se ocupă de Moldova și Transnistria, de ministrul adjunct al Afacerilor Externe al FR Alexandr Pankin. Vadim Krasnoselski a vorbit, de asemenea, cu senatorii Alexei Pușkov și Farit Muhametșin, deputații Dumei de Stat Serghei Neverov și Konstantin Zatulin.

Mai mulți interlocutori ai lui Kommersant, inclusiv cei de la MAE rus și structurile de stat transnistrene, au spus că unul dintre subiectele discutate în timpul negocierilor se referă la simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor Transnistriei.


Locuitorii RMN autoproclamate de mult timp pot primi pașapoarte ale Federației Ruse - la Tiraspol funcționează un punct mobil al serviciilor consulare ruse (autoritățile moldovenești nu și-au dat acordul pentru deschiderea în Transnistria a unui consulat rus cu drepturi depline), prin care localnicii pot solicita obținerea cetățeniei ruse. Doar acei locuitori ai Transnistriei care nu sînt cetățeni ai altei țări pot aplica pentru aceasta. Între timp, în Transnistria, a cărei documente interne, inclusiv pașapoarte, nu sînt recunoscute de nimeni, obținerea pașapoartelor moldovenești și ucrainene este o practică normală. Acest lucru oferă transnistrenilor posibilitatea de a călători în străinătate, dar închide perspectiva obținerii cetățeniei ruse, dacă solicitantul nu a renunțat la cea existentă.

În luna iulie curent au fost adoptate amendamente la Legea cu privire la cetățenia rusă, potrivit cărora cetățenii străini pot obține cetățenia Rusiei fără a renunța la cetățenia dobîndită anterior în altă țară. Dar acestea îi privesc pe cei care sînt căsătoriți de cel puțin trei ani cu un cetățean rus care locuiește în Federația Rusă, cei care au studiat în Rusia după 1 iulie 2002 și au lucrat aici cel puțin un an înainte de a solicita cetățenia, cei care au cel puțin un părinte cu cetățenie rusă trăind în Rusia. Mulți locuitori ai Transnistriei nu corespund acestor condiții.

Și, deși amendamentele din iulie au facilitat obținerea pașapoartelor ruse de către cetățenii din Moldova, Ucraina, Belarus și Kazahstan, acest lucru nu se aplică deținătorilor transnistreni de pașapoarte moldovenești și ucrainene.

Valentina Kazakova, șefa Direcției Principale pentru Probleme Migraționale a Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, a explicat vara pentru Rossiiskaia Gazeta că deținătorii de pașapoarte din țările de mai sus pot solicita cetățenia atunci cînd obțin un permis de ședere în Rusia. Adică, solicitanții de cetățenie trebuie să se afle pe teritoriul Federației Ruse.

„Pentru noi, aceste modificări sînt nefuncționale", i-a explicat lui Kommersant un interlocutor informat din structurile de stat transnistrene, cu condiția anonimatului. „Aș dori ca existența unei alte cetățenii să nu fie un obstacol în calea obținerii cetățeniei ruse și ca pașaportul rusesc să poată fi obținut într-un mod simplificat la fața locului, fără a pleca în Rusia”.

Vicepreședintele Parlamentului transnistrean Galina Antiufeeva a confirmat intenția autorităților transnistrene de a solicita anumite înlesniri în problema acordării cetățeniei ruse localnicilor. „Vrem o schemă simplificată. Astfel, cei care au fost nevoiți să obțină la vremea sa un pașaport moldovenesc sau alt pașaport pentru a putea părăsi Transnistria, și toți ceilalți să poată obțină pașaportul rusesc fără a se deplasa în Federația Rusă”, a spus ea pentru Kommersant.

Deputatul Konstantin Zatulin, care s-a întîlnit cu oficiali transnistreni, a spus că a ridicat problema simplificării procedurii de obținere a cetățeniei pentru locuitorii Transnistriei într-o scrisoare trimisă Prim-ministrului Mihail Mișustin și viceprim-ministrului Tatiana Golikova. „Conform legii adoptate (adică modificările din iulie la Legea cu privire la cetățenia rusă – nota „ Kommersant ”), cei care s-au mutat în Rusia pot solicita cetățenia rusă fără a renunța la cetățenia străină. Dar ideea este că este necesar să o oferim celor care continuă să locuiască în Transnistria ”, spune parlamentarul.

Zatulin a menționat că astăzi procedura prin care străinii, care nu locuiesc în Rusia, pot deveni cetățeni ruși, este legalizată prin decretul de anul trecut al Președintelui Federației Ruse numai în cazul locuitorilor autoproclamatelor RPD și LPR (Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk). Dar și ei trebuie să ajungă în Rusia pentru a îndeplini toate formalitățile. În cazul Transnistriei, care, spre deosebire de Donbass, nu are o frontieră comună cu Federația Rusă, aceasta, potrivit deputatului, nu este o opțiune.

Leonid Kalașnikov, șef al Comitetului Dumei pentru Afaceri CSI, este, de asemenea, încrezător că „schema Donbass” ar trebui să fie aplicată și în cazul cetățenilor Transnistriei, dar fără necesitatea să se deplaseze în Rusia pentru a completa toate documentele.

El a spus că în urmă cu cîteva luni a înaintat o propunere în acest sens administrației prezidențiale și MAE. Potrivit lui Kalașnikov, se propune simplificarea dobîndirii cetățeniei ruse pentru locuitorii Transnistriei „printr-un decret separat, similar celui care vizează RPD și RPL”, iar documentele de la solicitanți să fie acceptați pe loc prin serviciul consular. „Avem nevoie de un decret prezidențial și încercăm să îl inițiem”, a spus deputatul.

Konstantin Zatulin consideră că președinte nou ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a anunțat recent necesitatea retragerii de pe teritoriul Transnistriei a armatei ruse care se află acolo ca parte a Grupului Operativ de Trupe Ruse și s-a pronunțat pentru înlocuirea forțelor de menținere a păcii ruse cu observatori OSCE, contribuie la o soluție accelerată a problemei.

„Cu cît mai des și mai mult va vorbi ce va face acolo, cu atît mai repede va avea loc regîndirea. Eu nu am nevoie de asta, cunosc situația, dar nu toată lumea din puterea executivă rusă înțelege esența a ceea ce se întîmplă. Îi sînt recunoscătoare doamnei Sandu - ea accelerează procesul ”, a conchis Konstantin Zatulin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?