X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Autoritățile, pregătite pentru un nou val de refugiaţi

28 iun. 08:00   Societate
2037

Autorităţile Republicii Moldova iau în calcul înregistrarea unui nou val de refugiaţi după escaladarea conflictului în Ucraina, mai ales în regiunile Odessa şi Nicolaev.

Se lucrează deja la un nou plan de acțiune pentru o intervenţie promptă în cazul unui flux crescut de refugiaţi ucraineni. La centrul din sectorul Rîşcani al Chișinăului sînt cazaţi 73 de refugiati.

Autorităţile nu exclud un nou val de refugiaţi și se lucrează la suplimentarea locurilor de cazare.

Irina Certan, director, Centrul pentru refugiaţi, Rîşcani: „Aici avem o cameră care este în proces de reparaţie, reparaţia este practic finisată. Capacitatea centrului este de 250-300 de persoane. Iată acum vedeţi, am amenajat spaţii suplimentare pentru o eventuală mărire a numărului refugiaţilor. Am deschis şi cîteva încăperi tehnice la care se lucrează, facem reparaţie”.

Potrivit autorităţilor, toate centrele pentru refugiaţi închise temporar sînt pregătite pentru a-şi relua activitatea, dar se caută personal suplimentar.


Boris Gîlcă, şef Direcţia Sănătate, Primăria Chişinău: „Am activat planul de contingenţă. Am dat dispoziţie ca celelalte centre pentru plasament în care a fost sistată activitatea să fie pregătite, reevaluate, din punct de vedere a capacităţilor de plasament, cazare, asigurarea cu personal medical şi serviciile necesare”.

Şi la nivel naţional se pune la punct un plan de intervenţie.

Adrian Efros, şeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei: „La nivel naţional se elaborează planul de contingenţă care are în sine toate atribuţiile, de la toate ministerele, plus organizaţiile internaţionale care sînt prezente pe teritoriul Republicii Moldova pentru a face faţă şi a facilita accesul refugiaţilor pe teritoriul Republicii Moldova”.

În Republica Moldova se află acum peste 73.000 de refugiaţi ucraineni, iar mai mult de jumătate dintre aceştia sînt copii.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав