X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Autoritățile moldovenești ne învață cum să ne protejăm de Coronavirus

24 feb. 2020,, 13:15   Societate
3905 0

După ce a îngrijorat și continuă să sperie o lume întreagă, termenul de Coronavirus a devenit cunoscut și în Republica Moldova. Astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a publicat informații despre ce este coronavirusul de tip nou și cum să ne protejăm de acesta.

Un coronavirus nou (COVID-19) este o tulpină nouă de coronavirus care nu a fost identificată mai înainte la oameni. Noul coronavirus, în prezent denumit COVID-19 nu fusese depistat înainte de raportarea focarului din Wuhan, China în decembrie 2019.

Ca și în cazul altor boli respiratorii, infectarea cu COVID-19 poate cauza simptome ușoare, inclusiv nasul înfundat, gîtul inflamat, tuse și febră. Poate fi mai grav pentru unele persoane și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vîrstă și persoanele cu afecțiuni preexistente (cum ar fi, diabet și boli cardiace) par să fie mai vulnerabili la îmbolnăvirea gravă cu virusul.

Persoanele care locuiesc sau călătoresc într-o zonă unde circulă virusul COVID-19 pot fi expuși riscului de infectare.

Cum ne putem proteja de acest virus?


  • Spală-te pe mîini des cu un produs pe bază de alcool sau cu săpun și apă

Spălatul pe mîini cu un produs pe bază de alcool sau cu săpun ucide virusul, dacă acesta se află pe mîinile tale.

  • Menține distanța socială – menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră.

Atunci cînd persoana infectată cu o boală respiratorie, cum ar fi COVID-19, tușește sau strănută, ea proiectează picături mici care conțin virusul. Dacă ești prea aproape, poți inhala virusul.

  • Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mîna.

Mîinile ating multe suprafețe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă îți atingi ochii, nasul sau gura cu mîinile contaminate, poți introduce virusul de pe suprafețe în organism.

  • Dacă ai febră, tușești sau îți este greu să respiri, adresează-te din timp la medic. Spune-i medicului dacă ai călătorit într-o zonă în China unde a fost înregistrat COVID-19 sau dacă ai fost în contact direct cu cineva care a revenit din China și are simptome respiratorii.

Ori de cîte ori ai febră, tușești sau ți-e greu să respiri este important să te adresezi la medic prompt, deoarece ai putea avea o infecție respiratorie sau altă afecțiune gravă. Simptomele respiratorii cu febră au un șir de cauze și, în funcție de istoricul tău personal al călătoriilor și de circumstanțe, COVID-19 ar putea fi una dintre ele.

  • Dacă ai simptome respiratorii ușoare și nu ai călătorit în China sau pe teritoriul ei, aplică cu grijă igiena de bază respiratorie și a mîinilor și stai acasă pînă cînd te recuperezi, dacă este posibil.


Să port mască ca să mă protejez?

Purtatul unei măști medicale poate contribui la limitarea răspîndirii unor boli respiratorii. Totuși, doar purtatul măștii nu te va feri cu siguranță de infectare, de aceea acest lucru trebuie combinat cu alte măsuri de prevenție, inclusiv igiena mîinilor și cea respiratorie, precum și evitarea contactului direct – distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?