Autoritățile de la Chișinău, în căutarea imobilelor lui Plahotniuc

13 oct. 2022,, 08:14   Societate
2224 0

Fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, dat în căutare internațională, ar avea mai multe proprietăți în afara Republicii Moldova, iar autoritățile de la Chișinău încearcă să stabilească care sînt acestea.

Despre acesta anunță directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Sunt mai multe proprietăți asupra cărora s-au aplicat sechestru, inclusiv în România. Asta nu este sfîrșitul, în continuare urmărim activitățile noastre, inclusiv să identificăm și alte proprietăți. E un lucru migălos pentru că necesită o analiză destul de minuțioasă și sînt necesare date din mai multe jurisdicții pentru a face legăturile dintre diverse active și dacă acestea într-adevăr îi au pe figuranții pe care îi cercetăm”, a declarat șeful CNA.

Iulian Rusu precizează că în acest sens se conlucrează cu instituțiile de resort din afara Republicii Moldova, doar că aceste proceduri durează.

„Ceea ce ține de solicitările de informații ce ține de active, trebuie să respectăm testul de proporționalitate. Asta înseamnă că noi nu putem să ne adresăm unei altei jurisdicții fără ca să avem niciun fel de indiciu. Se consideră un fel de expediției de pescuit ceea ce nu este acceptat. Trebuie să soliciți indicii care sînt suficiente”, a punctat Rusu .


De asemenea, șeful CNA a mai menționat că una din proprietățile fostului lider PDM, care a fost găsită în România, a fost pusă sub sechestru și se așteaptă o decizie definitivă în instanța de judecată de la Chișinău.

„Avem o serie de indicii și nu doar față de o singură jurisdicție. E lucrul în cercetare, în desfășurare, analizăm diverse versiuni și la necesitate să solicităm asistența colegilor din afara țării. Sechestre sînt aplicate în România, este nevoie de o hotărîre definitivă a instanței de judecată definitivă în R. Moldova după care se trece la solicitarea de recunoaștere și executare”, a punctat Iulian Rusu.

Precizăm că, în luna august curent, un tribunal francez a pus sechestru pe o vilă a lui Vlad Plahotniuc. Clădirea de lux este în orașul Sciez, într-o zonă rezidențială de elită, și are o valoare de peste 83 de milioane de lei.

La 5 iulie 2022, la solicitarea procurorilor anticorupţie, magistraţii au eliberat un mandat de arestare, pe numele lui Vlad Plahotniuc, vizat și în dosarul "MetalFeros".

Măsura a fost cerută în lipsă. Vlad Plahotniuc este dat în căutare internațională după ce procurorii i-au înaintat învinuiri pentru trei capete de acuzare: "crearea și conducerea unei organizații criminale", "escrocherie" și "spălare de bani" în proporții deosebit de mari. Fostul lider democrat a plecat din Republica Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?