COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 002 291   INFECTAȚI 396 768(+3255)   TRATAȚI 368 373     DECESE 10 470(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7829
Criza energetică stiri: 509

Aurel Bătrînac: Cea mai mare fericire este atunci cînd trăiești în Patrie!

22 sep. 2018,, 07:20   Societate
5698 1

Cea mai mare fericire este atunci cînd trăiești în Patria ta, iar cea mai mare satisfacție este atuncî cînd în țara ta nu este mai rău decît în țările europene dezvoltate!

Acest răspuns în cadrul unui interviu pentru portalul Noi.md, la dat directorul medical al Medpark, doctor în științe medicale, medic de categorie superioară, docent, autor a peste 200 de publicații științifice, cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”, posesor al medaliei „Nicolae Milescu-Spătaru” a AȘM, laureat al Premiului de Stat al RM în 2018, cetățean de onoare al raionului Dondușeni, Aurel Bătrînac, răspunzînd la întrebarea - ”Ce îl ține acasă?”, în pofida multimplelor oferte de a pleca să muncească în afara țări pentru renumite clinici internaționale.

”Deseori îmi este adresată această întrebare. Acum e tare la modă să pleci peste hotare. Eu însă întotdeauna am fost dispus așa: trebuie să merg la studii și i-am susținut mereu pe tinerii care doresc să învețe peste hotare. Dar întotdeauna mi-am pus și următoarea sarcină: după ce am învățat, neapărat revin acasă. Aici m-am născut, iubesc acest pămînt, acești oameni, îmi place să trăiesc aici, să fiu de folos acestor oameni și vreau să-i ajut în măsura posibilităților. Mereu am apreciat calitățile morale, principiile morale au fost mereu importante pentru mine. Așa m-au educat părinții: să fiu atent la ceea ce fac, să iubesc oamenii. Și apoi, astăzi lumea este deschisă! Dacă poți practica profesia preferată în țara ta, unde poți vorbi în limba maternă, unde ai numeroși prieteni, unde te simți confortabil, iar la dorință poți în orice clipă merge în altă țară. Numeroase versuri și cîntece vorbesc despre faptul că cea mai mare fericire este să trăiești în patria ta.

Da, mereu există dificultăți. Peste hotare poți mult mai repede să te impui, în profesia noastră. Există țări care prețuiesc mult medicii disciplinați, cunoscători. Mulți dintre specialiștii noștri plecați peste hotare obțin succese. Pentru că hărnicia și dorința de a cunoaște o avem în sînge și universitatea ne oferă o instruire bună. Pe lîngă asta, în clinicile străine îmi era mai simplu, acolo eram preocupat doar de medicină. Acolo nu există probleme privind lipsa de personal sau echipamente, preparate și medicamente. Dar toate acestea mă impun doar să contribui la aceea ca și la noi să fie la fel. Deci trebuie să învățăm, să acumulăm experiență și să revenim pentru a demonstra că și noi avem nevoie de progres, că și noi știm să facem lucruri, să convingem ministerul de profil că e necesar să fie achiziționate anumite echipamente și medicamente. În consecință, se schimbă ceva! Apar spitale private, cu participarea investitorilor străini și locali, interesați și ei într-o medicină performantă. Asta e cea mai mare satisfacție – să vezi că în țara ta nu e mai rău decît în țările europene dezvoltate!”, a declarat Aurel Bătrînac pentru Noi.md.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X