Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Au sărit gardul cimitirului pentru a pomeni morții (VIDEO)

9 iun. 2020,, 08:30   Societate
3122

Cele trei zile libere de Paștele Blajinilor s-au încheiat ieri cu un pahar de vin, cîteva pomene și pomenirea mortilor în unele cimitire, în timp altele au fost pustii. Accesul a fost interzis și în cimitirile din capitală. Totusi, au fost dintre cei care au sărit gardul pentru a-și pomeni morții, spun oamenii legii.

„De sufletul lui Ana. Ține și tu de sufletul lui baba Liuba. Dumnezeu să o ierte. Bodaprosti!”

Coronavirusul nu a fost o piedică pentru aceste femei din Hrușova, raionul Criuleni să facă schimb de pomene.

„Dumnezeu să-I ierte să trăim și să-I pomenim.”

„E bine că am venit și ei asteapta să venim la dînșii să-i vedem.”


Spune că a venit să-și facă datoria față de răposați și mătușa Zinaida.

„Mama, tata, baiatul, frați am îngropați, nepoti. Am rămas eu cea mai bătrîna nu mai are cine veni. Toți s-au dus care și pe unde, dar sufletul doare. Dacă am să mor nu știu cine o să vină la mine”.

Cu masca pe față, la cei 73 de ani, bătrîna spune că pentru prima data a venit cu frică la cimitir.

„Vezi că acum spun fel de fel. Vă este frica? Da si încă mai spun de amenzi si noi cu pensia noastra încă amenzi să mai platim!”

Totuși cimitirul din sat a fost aproape pustiu.

„E gol pentru că cu pandemia asta e interzis, dar noi am venit sa atămîeim. 00,08-00,21 Am fiu inmormantatm, sot inmormantat”.

„Flori si altceva nimic. Nu am mai cumpărat nimic.”

Preotul susține că autoritățile nu au interzis accesul în cimitire.

„Noi ne facem datoria să fi fost interzis nu veneam. Nici aglomeratie nu e mare, aer liber si nici nu putem opri societatea. Vedem că toți ne condamnă și multi o să privească și o să zică că nu avem astîmpăr acasă. Noi vrem să facem bine nu să se imbolnăvească lumea.”

Alții însă au decis să nu meargă la cimitir, ci să-și pomenească răposații acasă. Printre ei este și Eugenia Verdeș. Femeia spune că a fost rugată de copii să stea acasă. Așa că a pregătit pomene și bucate si le va transmite rudelor.

Eugenia VERDEȘ: „Acum cu pandemia nu putem iesi din casă. Am trasnmis tot. Jambon, racitura. Le transmit copiilor mei să ajungă și la ei cîte o bucățică.”

Am mers și în alte localități. La poarta bisericii de la Făurești, însă am dat doar de oamenii legii.

Romeo GÎNU, OFIȚER: „Categoric nu le permitem la nicio persoanda, deoarece este decizie.”

În biserica era doar o bătrînă care facea ordine.

„Fac oleacă de curățenie. A fost preoteasă, preotul si eu. Nu a venit nimeni. 00,37-00,45 Lumea a dat de pomană cînd au fost Blajinii. Acum politistii nu au dat voie.”

Natalia GHEȚU, REPORTERĂ TV8: „În cimitirul Făurești se aude doar cimitirul păsărilor. Nu am întîlnit nicio persoană care să-și pomenească răposații.”

Doar polițisti si carabineri am întîlnit și la cimitirul Cimitirul Sfîntul Lazăr din capitală.

„ -Cascaval, la tine tot e normal? – Pe loc!” -Mai sînt ofițerii care patrulează acolo fac controale. Au fost persoane care u sărit gardul? Au fost l-au prins deja.”

ieri bugetarii au avut zi liberă, însă în capitală transportul public a fost sistat. Sîmbătă, conducerea municipiului Chișinău a decis să închidă cimitirele. În alte părți, oamenii au marcat Paştele Blajinilor pentru a doua oară. Prima dată, sărbătoarea a fost amînată din cauza situaţiei epidemiologică din ţară.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав