X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1727

Au furat peste 175 de mii de lei de pe carduri bancare. Trei tineri, trimiși pe banca acuzaților

25 oct. 2022,, 12:22   Societate
1079 0

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a membrilor unui grup criminal organizat care a deposedat nouă victime de peste 175.000 lei de pe cartelele lor bancare, în calitate de pretinși funcționari bancari.

Potrivit procurorilor PCCOCS, sînt vizați trei tineri de 18, 21 și 22 de ani, originari din Chișinău și Ungheni, care au acționat în decembrie 2021-februarie 2022.

Schema avea la bază apelurile telefonice ale membrilor grupului, efectuate fraudulos din numele a patru bănci importante din Moldova, în calitate de „ofițeri de securitate pe fraude bancare” către clienții acestora. Motivul declarat al apelurilor era o pretinsă fraudare a conturilor bancare lor ale celor nouă victime, pe care le întrebau dacă cunosc persoana cu un nume inventat de ei, care ar încerca să extragă în acele momente banii de pe contul lor.

Ca și metodă de soluționare, învinuiții le cerea victimelor datele lor personale bancare confidențiale, precum data nașterii, parola secretă și codul CVV, inclusiv codurile pe care victimele le primeau pe telefon, pentru efectuarea tranzacțiilor. În comunicarea cu victimele, aceștia foloseau ca pretext necesitatea depozitării banilor pe un alt cont, în siguranță, ori blocarea cartelei bancare; după care le trimiteau victimelor SMS cu mesaje false despre „blocarea cu succes a cartelei bancare.”

În realitate, însă, odată ce primeau de la victime datele confidențiale cerute, aceștia le accesau conturile pe paginile de internet ale băncilor sau prin aplicațiile telefonice, de unde transferau banii pe alte conturi bancare (prin operațiunea obișnuită „P2P”) – ale mamei, tatălui sau prietenilor.


Iar în unele cazuri, aceștia foloseau datele obținute fraudulos pentru generarea unui cod („cash by code” – opțiune oferită de bancă clienților) care le permitea extragerea banilor din bancomat, fără ca să dețină efectiv cartela bancară a victimei.

Ulterior, aceștia transferau banii pe conturi în monede electronice – criptovalută. În multe cazuri, victimele observau caracteristici suspecte în comportamentul învinuiților, dar după ce sesizau banca sau își verificau direct contul bancar, constatau că deja au fost deposedați de sume importante de bani.

Potrivit legii, furtul comis de către membrii unui grup criminal este pedepsit cu închisoarea, pentru un termen de la 2 la 6 ani, iar pînă la pronunțarea unei hotărîri judecători pe caz, cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, ca drept procedural.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий