Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Au fost numite principalele 7 reguli de comunicare sigură în mediul online

5 aug. 2022,, 14:30   Societate
3061 0

Astăzi, o parte semnificativă din comunicarea noastră cu prietenii, rudele și chiar colegii nu are loc personal sau chiar prin telefon, ci online. Cu ajutorul rețelelor sociale și a messagerilor, putem rezolva aproape orice sarcină: de la cumpărarea de accesorii și învățarea limbilor străine pînă la organizarea de întîlniri online. În aceste servicii, împărtășim cantități uriașe de informații, iar ca acestea să nu ajungă în mîinile unor persoane răuvoitoare și ca datele dvs. să rămînă confidențiale, ar trebui acordată o atenție deosebită problemelor de securitate digitală.


Importanța atitudinii vigilente față de confidențialitatea datelor cu caracter personal este confirmată și de statistici. După cum a anunțat, de exemplu, Digital Risk Summit din 2021, 57% din infracțiunile de pe Internet sînt legate de acțiunile escrocilor.
Vo propunem cîteva reguli simple de securitate pe Internet și, folosind exemplul mesagerului Viber, popular în Moldova, vom arăta cum funcționează în aplicație — urmîndu-le, veți putea să vă protejați pe dvs. și datele dvs. în mediul online.

Protejați-vă gadgeturile

Regula de aur a securității informațiilor este să folosiți întotdeauna antivirusuri moderne, actualizate de la producători cunoscuți pe toate dispozitivele dvs., de la smartphone la computer. Instalînd în mod regulat actualizări, minimizați riscurile de a fi afectat de malware și viruși. Desigur, chiar și cu un antivirus, nu trebuie să accesați site-uri frauduloase și să urmați link-uri suspecte - nu veți putea elimina complet amenințările online, deci nu ar trebui să riscați dacă nu sunteți sigur de securitatea resursei pe care o utilizați.

Alegeți aplicații sigure


Acordați atenție caracteristicilor și oportunităților de a crește securitatea comunicării dvs. în aplicațiile pe care le utilizați. De exemplu, dacă mesagerul este protejat prin criptare end-to-end (end-to-end encryption), puteți fi sigur că niciun străin nu va putea accesa conținutul corespondenței și apelurilor dvs.

Acest tip de criptare este utilizat în mod implicit, de exemplu, în mesagerul Viber, popular în Moldova: Toate informațiile din corespondență sunt transmise exclusiv în formă criptată, iar cheile acestui cifru se află doar pe dispozitivele utilizatorilor implicați direct în conversație. Chiar dacă datele ajung în mîinile terților, pentru ei acestea vor arăta ca un set aleatoriu de caractere pe care nu le vor putea descifra. Este posibilă citirea corespondenței protejate în acest mod numai prin obținerea accesului fizic la dispozitivul pe care a fost efectuat, cu condiția să nu fie protejat prin parolă.
Aplicațiile rețelelor sociale și mesagerilor ar trebui, de asemenea, actualizate în mod regulat — acest lucru este important pentru securitate. Este chiar mai convenabil să activați actualizările automate, o opțiune similară este disponibilă în multe aplicații și servicii.

Alegeți parole sigure

Toată lumea a auzit că o parolă puternică trebuie să conțină nu numai litere, ci și cifre și simboluri. Dar nu toată lumea își amintește că utilizarea aceleiași parole pe diferite servicii nu este recomandată: din această cauză, atacatorii vor putea să se conecteze nu la unul dintre conturile dvs., ci la mai multe simultan. În plus, se recomandă schimbarea regulată a parolelor — de exemplu, la fiecare șase luni.
Din fericire, nu este necesar să păstrați toate aceste semne în cap. Dimpotrivă, cea mai sigură și convenabilă modalitate este de a utiliza, de exemplu, un manager de parole care singur va genera și stoca toate parolele necesare. Astfel de aplicații sînt de obicei foarte bine protejate, ceea ce vă va ajuta să vă păstrați datele în siguranță.

Feriți-vă de străini

Nu acceptați cereri de prietenie de la străini în mesageri și rețele sociale și nu adăugați persoane la contactele dvs. despre care nu știți nimic. Dacă aveți nevoie — de exemplu, pentru muncă — modificați setările de confidențialitate, astfel încît interlocutorii să nu vadă informații inutile despre dvs., cum ar fi numărul de telefon, locul de reședință, e-mailul etc. De exemplu, în mesagerul Viber, în setările de confidențialitate, puteți seta cine vă poate vedea fotografia pe avatar, statutul dvs. pe rețea. De asemenea este oferită funcția "cereri de corespondență": dacă persoane străine doresc să înceapă o discuție cu dvs. în chat, mesajele de la ele vor ajunge automat într-un folder separat. Puteți să o respingeți sau să acceptați această solicitare — în acest caz, corespondența cu utilizatorul va apărea în lista principală a chat-urilor.

Căutați pictograme de verificare

Escrocii scriu adesea sau sună utilizatorii de pe conturi create special în acest scop cu un nume și o fotografie false. Adesea se prezintă ca reprezentanți ai unei organizații bine-cunoscute sau bloggeri populari, care se presupune că desfășoară loterii cu premii. Poate fi greu să distingi un fals de original, dar este posibil: acordați atenție tuturor detaliilor. Dacă aveți îndoieli cu privire la autenticitatea contului, nu vă grăbiți să răspundeți. Faceți o pauză și contactați compania dvs. utilizînd contactele indicate pe site-ul său oficial.
Dacă contactați în mesageri o companie sau o marcă, nu uitați că trebuie să fie un cont verificat: în Viber, autenticitatea conturilor de afaceri verificate este confirmată de o bifă albastră lîngă nume.

Nu oferiți informații confidențiale

Încercați după posibilitatesă nu transmiteți informații confidențiale în mesageri sau rețele sociale, cum ar fi date de pașaport, fotografii de documente, parole de la conturi, numerele cardurilor bancare sau coduri PIN. Dacă nu există posibilitatea să evitați acest lucru, ștergeți mesajele imediat, astfel încît persoanele din afară să nu aibă acces la date.

De asemenea, verificați cui transmiteți informații confidențiale. De exemplu, dacă ați primit un mesaj de la un prieten în rețelele sociale care solicită un transfer de bani, nu vă grăbiți să faceți acest lucru: mai întîi ar trebui să-l telefonați prin video sau la numărul de telefon sau să-i puneți o întrebare pe mesager, răspunsul la care numai interlocutorul îl poate ști.

Anunțați despre escrocii

Pentru ca suportul tehnic al mesagerului sau al rețelei sociale să blocheze prompt conturile intrușilor, este important să le raportați imediat. Faceți clic pe butonul "Blocați" sau "Spam" în profilurile care trimit informații false, imită alte persoane sau reprezentanți ai mărcii. În acest fel ei nu vă vor mai deranja pe dvs., nici pe alți utilizatori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?