Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1678

Au fost dezvăluite detaliile unei operației unice în istoria medicinei moldovenești

13 feb. 2021,, 13:00   Societate
2800 1

În Moldova a fost efectuată o operație unică în istoria medicinei autohtone, datorită planificării virtuale a protezei maxilo-faciale individuale.

Despre detaliile ei a relatat pentru Noi.md Ilia Suharschi, doctor în medicină, docent la catedra chirurgia maxilo-facială a Universității de stat de medicină și farmacie ”N. Testemițanu”, chirurg maxilo-facial la Institutul de Medicină Urgentă.

El a menționat că este vorba despre operația făcută unui locuitor din Dubăsari, de 28 de ani. În urma unui accident rutier grav, el a fost adus la Institutul de Medicină Urgentă cu traumatism cranio-cerebral asociat, cu fractura osului frontal, temporal, parietale.

”Prima operație, de urgență, a avut ca scop salvarea vieții pacientului. Am efectuat trepanarea craniului cu eliminarea fragmentelor osoase care nu mai puteau fi utilizate la reconstruirea lui. Intervenția complicate care a durat mai multe ore, a fost una de succes, după care pacientul s-a aflat cîteva luni sub monitorizarea medicilor. Înfățișarea lui, la drept vorbind, nu bucura: fața deformată, globul ocular stîng nu se mișca simetric cu cel drept, deoarece lipsea reperul osos pentru mușchii respectivi. Dar principalul – membrana solidă a creierului și globul frontal drept al creierului se aflau nemijlocit sub piele”, a subliniat Ilia Suharschi.

Potrivit lui, orice traumă a capului putea deveni fatală. De aceea peste un timp a urmat cea de-a doua operație.


”În baza datelor tomografiei computerizate, a fost efectuată reconstruirea virtuală a defectului și designul virtual al protezei individuale. Ea prevedea orificii speciale pentru atașarea mușchilor feței, ținea cont de mulți parametri geometrici ai oaselor maxilo-faciale ale pacientului”, a spus doctorul în medicină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий