Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3741

Au fost decernate premiile Ministerului Culturii pentru anul 2022

27 mar. 21:55   Societate
2439 0

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc astăzi festivitatea de înmînare a premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2022, ediția a X-a.

La eveniment au participat prim-ministrul Dorin Recean, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, ministrul Culturii din Romînia, Lucian Romașcanu, alți oficiali, oameni de cultură și artă, scrie moldpres.md.

În alocuțiunea sa, premierul Dorin Recean a menționat că, de fapt, cultura ne ajută să avem o reziliență socială în fața amenințărilor, în fața influențelor negative din exterior. „Noi trebuie să promovăm în continuare cultura noastră. Este important să avem grijă de toate aspectele culturii”, a subliniat oficialul. În context, ministrul Culturii Sergiu Prodan a afirmat că investiția în domeniul culturii este o investiție în viitor.

Cu premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii a fost distinsă scriitoarea Radmila Popovici; cu premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale - Elena Frunze-Hatman, directoare a Teatrului „Alexei Mateevici”; cu premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii - Formația „Zdob și Zdub”. Artistul plastic Valeriu Jabinschi și echipa de restauratori ai mozaicului „Arta” au obținut premiul „Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei. Ecaterina Maler, șefă a Bibliotecii din satul Hristoforovca, Ungheni și Tatiana Coșeri, director adjunct al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” s-au învrednicit de premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic.

Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului cultural imaterial a fost acordat lui Andrei Prohin, doctor în istorie; premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media – postului de televiziune TVR Moldova; premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice – pictorului Andrei Negură; premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei – colectivului de autori ai filmului „CARBON” și premiul „Veniamin „Apostol” în domeniul educației artistice – Liliei Miaun, directoare a Școlii de Arte din Cupcini, Edineț.


Cu premiul „Valentina Rusu-Ciobanu” în domeniul artelor vizuale au fost distinse Aliona Bereghici, ilustratoare și designer și Victoria Viprada, artistă vizuală; cu premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură la nivel local – Marina Semionova, șefa Direcției Cultură din UTA Găgăuzia. Maestrul Nicolae Botgros a obținut premiul pentru întreaga activitate. Cu premiul special pentru contribuții deosebite la cultura națională au fost distinși Grigore Leșe și Gheorghe Zamfir.

Premiile Ministerului Culturii în domeniul culturii se acordă anual pentru produse de creaţie şi inovaţii artistice care au un impact semnificativ asupra patrimoniului cultural naţional şi internaţional, au obținut aprecierea societăţii şi au contribuit la promovarea culturii naţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?