X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ați nimerit în accident rutier? Uneori nu e nevoie să chemați poliția

9 aug. 2022,, 20:00   Societate
2788 0

Înainte de a urca la volanul unei mașini, șoferul trebuie să se asigure că automobilul este în regulă din punct de vedere tehnic. Pentru aceasta se face o inspecție vizuală, cel puțin pe exteriorul mașinii și se verifică funcționalitatea tuturor becurilor de semnalizare, frînelor de mînă și picior, informează Noi.md cu referire la zdg.md.

Apoi (mai ales dacă nu este mașina personală), se verifică actele de circulație – polița de asigurare obligatorie RCA, certificatul de înmatriculare al mașinii, revizia tehnică, permis, etc.

Accident produs

O lovitură din stînga/dreapta/spate. Atît de rapidă încît șoferul nici n-a reușit să observe ce s-a întîmplat și din a cui vină s-a produs lovitura. Panică, stres, neclaritate… Indiferent cine se face vinovat de accidentul rutier, trebuie de știut ce pași ar trebui de întreprins în asemenea situație.

Cel mai greu este păstrarea calmului, șoferii să fie politicoși, cu atitudine pozitivă. Chiar dacă nu Dvs. sînteți vinovatul, această atitudine modifică comportamentul celuilalt implicat în accident și poate facilita procesul.

Șoferii se asigură că sînt în afara oricărui pericol

În primul rînd, cel mai important este menținerea în siguranță a tuturor celor implicați în accident și asigurarea că locul accidentului este bine semnalizat, pentru a evita alte accidente.


Ca primă recomandare, opriți motorul. Reacția inițială după un accident este de obicei „ieșirea din vehicul”. Înainte de a face acest lucru trebuie cu atenție de privit în ambele părți și de ieșit doar dacă nu vine o altă mașină, pentru evitarea unui alt accident. Scoateți cheia din contact și închideți toate ușile, prevenind furtul de accesorii sau alte obiecte ce se află în mașină și care nu sînt acoperite de asigurare.

Verificați tipul de daune care au rezultat în urma accidentului, fie ele corporale și/sau materiale. În caz de vătămare corporală, sunați imediat la 112, comunicînd cît mai multe date, precum starea și numărul victimelor, iar victimele nu trebuie mutate, cerîndu-le să evite deplasările mari. În cazul motocicliștilor, casca sau îmbrăcămintea nu trebuie îndepărtate.

Constatarea cauzei accidentului

Dacă există doar daune materiale, examinați dacă există riscul de incendiu sau de scurgere de lichide, cum ar fi ulei sau combustibil. Dacă există, trebuie de sunat pompierii sau poliția, indicînd situația și faptele. Dacă nu există semne de pericol, iar unul din cei implicați în accidentul rutier recunoaște cauza producerii accidentului, se va lua decizia de a documenta cazul în formă amiabilă.

După ce coboară din vehicule, șoferii trebuie să-și îmbrace imediat vestele reflectorizante și apoi să semnalizeze locul cu triunghiul așezat vizibil la aproximativ 30 de metri de loc. Ceilalți pasageri ai vehiculului trebuie să părăsească vehiculul și să meargă într-un loc sigur (de exemplu, pe trotuar sau în afara drumului, departe de balustradele metalice), deoarece poate apărea pericolul unui alt accident. Vehiculele nu trebuie deplasate dacă nu există garanția siguranței lor sau a șoferilor și pînă la completarea declarației amicale. În caz de dubiu, autoritățile trebuie chemate pentru a completa raportul accidentului respectiv.

Constatul amiabil

Constatul amiabil este fundamental, uneori chiar este cea mai bună modalitate de a rezolva procesul de accident. Constatul amiabil necesită elementele de identificare a celor implicați: datele șoferului și vehiculului, fără a uita de martorii oculari, indiferent dacă autoritățile au fost chemate sau nu.

Pentru a completa Constatul amiabil, nu este necesar ca vreunul dintre șoferi să pledeze vinovat. În cazul în care șoferul nu este responsabil pentru accident, faptul ca a completat Constatul amiabil, nu va afecta suma datorată pentru asigurarea respectivă. Dacă unul dintre vehicule are o înmatriculare străină, este necesar să solicitați ajutorul specialiștilor.

Constatul amiabil, fotografiile și martorii sînt elemente importante în apărarea drepturilor fiecărui șofer în fața asigurătorului. Declarația constatului amiabil se va face în formă liberă, pe o foaie albă de hîrtie și va conține o descriere despre cum s-a produs accidentul și paguba rezultată. Acest document trebuie semnat de ambele părți.

Dacă există îndoieli cu privire la circumstanțe, versiunea Dvs nu se potrivește cu cea a celuilalt șofer sau celălalt șofer nu semnează declarația, atunci se va chema poliția, care va întocmi un raport ce poate fi util în evaluarea responsabilităților.

Acțiuni obligatorii:

  • Se va identifica polița care acoperă răspunderea civilă a tuturor vehiculelor implicate în accident (confirmarea valabilității poliței cartea verde);
  • Dacă șoferul nu este proprietarul vehiculului, se va face identificarea ambelor (proprietar și șofer);
  • În cazul în care accidentul implică un vehicul articulat format dintr-un camion și remorcă, se notează numărul de înmatriculare al ambelor și se identifică polițele care acoperă fiecare dintre acestea, în special cea a camionului;
  • În cazul în care accidentul implică mai mult de două vehicule, toți cei implicați trebuie să completeze declarația amiabilă, împreună cu șoferii care s-au ciocnit între ei (1 cu al 2-lea, 2 cu al 3-lea, 3 cu al 4-lea) și să păstreze copii ale tuturor declarațiilor;
  • Se va înregistra poziția vehiculelor implicate la momentul accidentului și nu poziția finală, făcînd schița respectivă în declarația amiabilă;
  • Dacă părțile sînt de acord cu completarea declarației amiabile, se va semna, împreună cu celălalt șofer;
  • Fiecare dintre părțile trebuie să păstreze o copie a declarației amiabile, fie că este originalul sau duplicatul.

În cazul în care s-a produs un accident rutier, asigurat cu RCA, asiguratorul trebuie înștiințat obligatoriu în decurs de 48 de ore. Polița de asigurare obligatorie RCA, va acoperi toate daunele comise de către asigurat, inclusiv vătămările corporale aduse persoanelor terțe. Lipsa poliței de asigurare obligatorie RCA se amendează cu sume cuprinse între 1500-3000 lei.

* Acesta este un articol publicitar (P). Textul a fost formulat de compania care a plasat anunțul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?