Atenție la escrocheriile cu carduri bancare: Recomandările poliției

6 sep. 17:16   Societate
3249 0

Numărul de fraude în mediul online este în continuă creștere. De la începutul anului 2023 și pînă în prezent, au fost înregistrate 62 de cazuri de fraude în mediul online, victimele rămînînd fără bani.

Hoţii de date, contactează cu victimele prin intermediul site-urilor false, uneori asemănătoare cu cele cunoscute şi de încredere. De cele mai dese ori, infracțiunile sunt efectuate prin două modalități, transmite Noi.md cu referire la tvn.md.

Sub pretextul procurării unui bun pe site-urile de vînzări, bănuitul îi trimite un link persoanei cu o clonă a site-ului respectiv, unde victima trebuie să completeze o rubrică cu datele cardului bancar, inclusiv, parola primită prin sms la telefon, cu ajutorul căruia bănuitul are acces la contul web banking, astfel acesta transferă banii pe conturi bancare din Republica Moldova efectuînd operațiuni pe conturi bancare din străinătate.

A doua modalitate este prin intermediul apelurilor telefonice, viber, whatsapp, bănuiții prezentîndu-se angajați ai băncilor și solicită datele de la card. Banii sunt extrași de la bancomate prin intermediul opțiunii „Cash by Code’’ sau transferați pe alte conturi bancare.

În acest context, polițiștii din Bălți vin cu recomandări pentru a preveni fraudele:


Nu divulgați nimănui, nici personalului băncii, informațiile personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line).

Verificați lunar extrasul de cont, astfel încît dacă apar tranzacții suspecte, adresaţi-vă în mod de urgență la instituția bancară.

Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care aţi mai interacționat.

Platformele de anunțuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informații confidențiale cum ar fi parola, numărul întreg al cardului sau codul PIN.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, telefonați imediat la poliţie şi unitatea bancară.

7
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?