COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 762 106 INFECTAȚI 285 321(+1371)   TRATAȚI 269 685     DECESE 6632(+15)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2922
Puterea stiri: 6631

Atenție ambrozia! ANSA vine cu noi recomandări pentru populație

15 iul. 10:45   Societate
1715 0

Condițiile climaterice din anul curent - ploi frecvente și căldură de peste 30 de grade - favorizează dezvoltarea sporită a Ambrosiei artemisiifolia, care o putem remarca pe întreg teritoriul Republicii Moldova – fie că vorbim de terenuri neîngrijite, pe marginea drumurilor, pădurilor sau în grădini și parcuri.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează, că în perioada apropiată va începe înfloritul acesteia. Dat fiind faptul, că Ambrosia artemisiifolia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul republicii, iar impactul negativ major al buruienii se răsfrînge asupra sănătății omului, este necesar să conștientizăm importanța distrugerii oportune a buruienii.

Pînă la începutul toamnei polenul acestei plante, purtat de vînt poate provoca polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului). Totodată, prezența buruienii în culturile agricole cauzează pierderi semnificative de recoltă.

Ținînd cont de importanța întreprinderii măsurilor de combatere cu buruiana periculoasă, la nivel național a fost aprobată Hotărîrea de Guvern Nr. 967 din 03.10.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind combaterea și prevenirea răspîndirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) și a Planului de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspîndirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) pentru anii 2019-2024.

Ne adresăm către toți producătorii agricoli, consiliile locale, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, să efectueze cercetarea sistematică a terenurilor, pentru identificarea buruienii și distrugerea acesteia.


Este știut faptul, că polenul purtat de vînt se poate răspîndi la distanță impunătoare, dar distrugerea buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) din grădină, este datoria fiecăruia dintre cetățeni. Omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenționat de către deținătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea acesteia, conform art. 189 alin. 2 al Codului Contravențional al Republicii Moldova nr. 218 din 24.10.2008, se sancționează cu amendă de la 3 la 12 unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Prin urmare, odată cu observarea speciei Ambrosia artemisiifolia pentru suprimarea/eradicarea nemijlocită a plantei se vor întreprinde următoarele măsuri:

- smulgerea plantei sau tăierea repetată (de 3-4 ori), care se va face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;

- eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – prașila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic, lucrarea cu grapa cu discuri, lucrarea cu combinatorul; tăierile frecvente sînt foarte eficiente;

- erbicidarea, în primul stadiu de dezvoltare a plantei (pînă la înflorire), cu utilizarea produselor omologate conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanților, permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽