Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Atelier unde copiii sînt tratați de dependența jocurilor video, deschis la Chișinău (VIDEO)

18 mai. 2019,, 16:10   Societate
2015 0

Fiecare al șaselea moldovean adult joacă pe calculator, arată un studiu local, publicat recent. Cifra însă nu este atît de mare, dacă ne uităm la americani, de exemplu, unde 64 la sută din toată populația are această pasiune.

La sondaj însă nu au participat copiii, or și ei sînt obsedați de calculator, spun psihologii. Pentru a trata dependența de jocurile video, la solicitarea unui grup de părinți, la Chișinău a fost deschis un atelier specializat.

În acest atelier vin, de regulă, în jur de 20 de copii de diferite vîrste. Aici, fondatoarea atelierului, psiholog de profesie, îi provoacă să descopere diferite pasiuni.

INA CRASNOJON, FONDATOARE ATELIER: „Emoția pe care o trăiește, neapărat o proiectează în jocul pe care îl face. Fie că fac un Joc unde trebuie ceva să selecteze, fie că pictează. Avem mai multe modalități de a lucra cu emoțiile pe care îl trăiește copilul. Ceea ce avem noi sînt copii care s-au aventurat în lumea virtuală”.

În cele cîteva ore de activitate, copiii nu au voie să aibă la ei telefoane mobile sau alte gadgeturi.


Psihologii spun că practicarea jocurilor video influențează negativ comportamentul copiilor. Din cauza că pierd sau cîștigă pot deveni depresivi sau, dimpotrivă, excitați.

ANA NICULAEȘ, PSIHOLOG: „Ceea ce ține de partea psihologică, de multe ori, în cazul în care video sînt violente asta poate să aducă la dezvoltarea unui comportament agresiv. Pe de o parte, în cazul în care jucătorii nu obțin performanța dorită, crește nivelul de frustrare și ei riscă să-și manifeste furia. Ajung să se deshidrateze fără a mînca, fără a merge la veceu și asta inevitabil afectează atît starea lor fizică, cît și psihică”.

Studiul, publicat în aprilie, a măsurat doar preferințele adulților, nu și ale copiilor. Astfel, constatările au arătat că 16 la sută din populație practică video game-urile și doar 5 la sută sînt jucători înrăiți.

Totuși, studiul mai arată că jocurile video sînt percepute ca fiind „rele” printre moldoveni – 7 din 10 persoane au o părere negativă. Unii consideră că acestea sînt o pierdere de timp, dăunează sănătății sau provoacă dependență.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 635 de moldoveni, care au între 18 și 70 de ani. Rezultatele au arătat că vîrsta medie a jucătorilor este 43 de ani, iar genul lor se împarte egal: cîți bărbați, atîtea femei. Fiecare al treilea gamer este din Chișinău. De altfel, dependența de calculator poate fi fatală. De exemplu, în 2014, o tînără din China a decedat subit după ce s-a jucat pe calculator timp de zece ore fără întrerupere. Iar un an mai tîrziu, în 2015, un adolescent rus a decedat din cauza jocurilor video. Conform presei, el ar fi stat în fața calculatorului 22 de zile, luînd pauză doar pentru a dormi și pentru a mînca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?