COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6793
Coronavirus stiri: 7614

Astăzi ortodocșii de stil vechi sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci

27 sep. 07:44   Societate
1384 3

Astăzi creștinii ortodocși care respectă calendarul iulian (stil vechi) sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci.

Aceasta este una dintre cele mai vechi și mai importante sărbători ortodoxe închinate Sfintei Cruci.

Ziua Crucii aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Astfel, în ajunul unei lupte, împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, însoţită de inscripţia „Prin acest semn vei învinge”! După victorie, împăratul Constantin a trimis-o pe mama sa, Elena, să descopere crucea pe care a pătimit Mîntuitorul Hristos.

La Ierusalim, aproape de Golgota, împărăteasa Elena a descoperit trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mîntuitorul și care sînt crucile tîlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rînd crucile de o femeie moartă. Femeia a inviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

Dupa aceasta minune, Patriarhul Macarie a poruncit înălțarea Sfintei Cruci pe un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul, deci a înălţat-o deasupra amvonului în Biserica Învierii din Ierusalim. De atunci, în fiecare an, la 27 septembrie este cinstită Ziua Înălţării Sfintei Cruci.


0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽