COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Astăzi ortodocșii de stil vechi sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci

Astăzi creștinii ortodocși care respectă calendarul iulian (stil vechi) sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci.

Aceasta este una dintre cele mai vechi și mai importante sărbători ortodoxe închinate Sfintei Cruci.

Ziua Crucii aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Astfel, în ajunul unei lupte, împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, însoţită de inscripţia „Prin acest semn vei învinge”! După victorie, împăratul Constantin a trimis-o pe mama sa, Elena, să descopere crucea pe care a pătimit Mîntuitorul Hristos.

La Ierusalim, aproape de Golgota, împărăteasa Elena a descoperit trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mîntuitorul și care sînt crucile tîlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rînd crucile de o femeie moartă. Femeia a inviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

Dupa aceasta minune, Patriarhul Macarie a poruncit înălțarea Sfintei Cruci pe un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul, deci a înălţat-o deasupra amvonului în Biserica Învierii din Ierusalim. De atunci, în fiecare an, la 27 septembrie este cinstită Ziua Înălţării Sfintei Cruci.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load