Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1727

Astăzi este marcată Ziua mondială a copiilor născuți prematur

17 noi. 2022,, 16:15   Societate
2864 0

În Republica Moldova, anual, cei mai mulți copii născuți prematur primesc îngrijiri medicale la Institutul Mamei și Copilului. De bebelușii născuți la 22 de săptămîni de sarcină și cu cea mai mică greutate, unii de nici 500 de grame, au grijă medicii și asistentele medicale din secția Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți.

„Copilașii prematuri sînt cele mai firave ființe. În secția noastră cel mai mic copilaș are 878 de grame, s-a născut cîteva zile în urmă, la un termen de 27 de săptămîni de gestație. Este un băiețel bravo, pentru care noi, neonatologii, acum facem tot posibilul ca să fie sănătos. Majoritatea copilașilor prematuri care ajung în secția Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți sînt în stare gravă și extrem de gravă. Ei necesită o serie de manevre de reanimare și noi le facem pe toate cele necesare, inclusiv investigații, tratament. Foarte mult depinde însă de cum reacționează organismul copilașilor. Cele mai grele pentru ei sînt primele 24 de ore de la naștere, urmează 72 de ore, 7 zile și 21 de zile. La fiecare din aceste etape avem de înfruntat diverse obstacole. Noi permanent facem schimb de informații cu colegii din alte țări, implementăm metode noi de tratament”, spune Inna Sîrghe, medic neonatolog-reanimatolog la Institutul Mamei și Copilului.

Secția a fost dotată recent cu dispozitive medicale moderne – ventilatoare pulmonare, incubatoare, lămpi de fototerapie, mese radiante, etc, necesare pentru acordarea ajutorului medical calificat și asigurarea condițiilor prielnice pentru dezvoltarea bebelușilor, scrie Noi.md cu referire la replicamedia.md.

Copilașii născuți prematur cu patologii grave din toată țara sînt aduși în secție prin intermediul Aviasan.

Anual, la Institutul Mamei și Copilului este oferită asistență medicală la aproape 700 de nou-născuți prematuri. În anul 2021, în țară s-au născut prematur 1.841 de copii, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Toți copilașii născuți înainte de 37 de săptămîni de sarcină sînt considerați prematuri.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий