Astăzi creștinii îl serbează pe Sfîntul Prooroc Ilie

2 aug. 09:45   Societate
3472 0

Sfîntul Prooroc Ilie a fost fiul unui preot al Legii vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel), situata dincolo de Iordan. De aici și provine numele lui – Ilie Tesviteanul.

Sfîntul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mîntuitorului, pe vremea regelui Ahab, care a introdus în regatul israelitean cultul zeului Baal. Sfîntul Ilie ajunge i-a vestit regelui Ahab că pentru asta Dumnezeu va pedepsi poporul cu secetă de trei ani și jumătate.

Sfîntul Ilie apoi s-a ascuns de furia lui Ahab la pîrăul Cherit, unde a fost hranit de un corb, apoi – la văduva din Sarepta Sidonului. În casa acesteia, proorocul a făcut minuni: l-a înviat pe fiul acesteia și i-a înmulțit făina și uleiul.

Potrivit Vechiului Testament, Prorocul Ilie a fost luat de un car de foc și înălțat la cer, fără a trece prin moarte. Unii comentatori afirmă că scopul pentru care Ilie a fost ridicat cu trupul la cer este acela că el va reveni la sfîrsitul lumii, ca un al doilea Înaintemergător al Mîntuitorului, pentru a vesti a doua venire a lui Hristos spre judecarea neamului omenesc.

Cinstea deosebită de care s-a bucurat Sfîntul Ilie înaintea lui Dumnezeu se vede în prezența sa pe muntele Taborului, alături de Moise, atunci cînd Mîntuitorul S-a schimbat la față, înaintea ucenicilor Săi. Moise și Ilie au fost lîngă Domnul în slavă, primul – ca primitorul și datatorul Legii, al doilea – ca cel mai neînfricat luptător împotriva dușmanilor lui Dumnezeu.


Sfîntul Ilie s-a remarcat prin lipsă de patimi, prin refuzarea săvîrșirii răului și a participării la idolatrie.

14
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?