Asociația Forța Fermierilor semnalează situația critică cu recoltare la Sudul țării

8 sep. 09:15   Societate
2665 0

Din cauza secetei din lunile iulie-august agricultorii din raioanele Cahul, Cantemir, Basarabeasca și Leova recoltează între 0,4 și 1 tonă de floare soarelui per hectar.

Declarația apartiție Asociației Forța Fermierilor.

În același timp, potrivit asociației se așteaptă pierderi masive la porumb. Doar în raionul Cahul deja peste 7 mii ha de porumb au fost discuite , ceea ce înseamnă că de pe suprafața respectivă a fost recoltată numai masa vegetală pentru siloz, fără nici un bob de porumb. Situația similară se așteaptă și în raioanele Hîncești, Cimișlia, Căușeni și Ștefan Vodă, unde abia este începutul recoltării.

”Agricultorii sînt în disperare enormă. Roadă mică la a doua grupă a agravat și mai mult situația de criză, în care se află ramura, cuprinsă de multiple crize, începînd cu anul 2022, și practic lăsată fără susținere din partea statului. Cel mai grav este că prețuri la producția agricolă rămăn foarte mici, mult sub prețul de cost. Falimentul miilor de fermieri este iminent Revolta a atins cota maximă și este foarte greu de anticipat acțiunile agricultorilor, care nu au ce pierde.

După refuzul domnului prim-ministru să se întîlnească cu reprezentanții Forței Fermierilor și să discute moratoriu măcar pentru 3 luni la achitarea datoriilor producătorilor agricoli, mulți agricultori sînt încrezuți că guvernul acționează exclusiv în interesul unui grup îngust de magnați, care vor beneficia în urma distrugerii segmentului fermierilor micro, mici și mijlocii”, notează Asociația.


0
0
1
4
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?