X 

Asociația Forța Fermierilor, dezamăgită de domeniul creditării sectorului agrar

27 feb. 10:15   Societate
1794 0

Procesul reeșalonării creditelor bancare pentru majoritatea fermierilor mici și mijlocii stagnează, iar instituțiile financiar-bancare deseori refuză restructurarea împrumuturilor sau propun niște condiții drastice pentru realizarea acestor operațiuni. Este mesajul transmis de Asociația Forța Fermierilor, care cere intervenția urgentă a deputaților și Guvernului în vederea facilitării dialogului producătorilor agricoli cu Banca Națională și băncile comerciale în vederea identificării soluțiilor rapide și eficiente pentru creditarea agricultorilor mici și mijlocii.

„Deja se cunoaște că anul 2022 este mult mai dificil pentru domeniul agricol, decît anul 2020. Sectorul este afectat concomitent de multiple crize, provocate de calamități naturale, război în Ucraina și embargou politic rus pentru importul producției vegetale. În asemenea condiții poziția BNM față de ramura strategică este una iresponsabilă.

La întîlnirea cu băncile comerciale, organizată sub egida Ministerului agriculturii și industriei alimentare pe 27 decembrie 2022, BNM a fost reprezentantă de o persoana de rang inferior, cu puterea decizională insuficientă, care nu a putut prezenta poziția Băncii pe subiectul creditării agriculturii. Iar băncile comerciale în vederea rezolvării problemei au solicitat tranșant modificarea temporară a normelor de prudență financiară pentru sectorul agrar după modelul anului 2020”, se arată în mesajul Forței Fermierilor.

Fermierii spun că au expediat, pe 18 ianuarie 2023, un demers în adresa BNM și băncilor comerciale cu solicitarea continuării dialogului, dar nu au primit niciun răspuns

„Din discuții neoficiale cunoaștem că conducerea BNM refuză să discute subiectul creditării ramurii agricole. În contextul ultimilor proiecte legislative, legate de riscul vânzării terenurilor agricole către companiile cu capital străin și posibilitatea subvenționării întreprinderilor, controlate din offshoruri, se creează impresia că la nivelul înalt un grup îngust de magnați prin acțiuni sincronizate promovează din greu falimentul fermierilor mici și mijlocii și extinderea controlului asupra ramurii agricole a Republicii Moldova.


În acest context, Asociația solicită intervenția urgentă a deputaților și Guvernului în vederea facilitării dialogului producătorilor agricoli cu Banca Națională și băncile comerciale în vederea identificării soluțiilor rapide și eficiente pentru creditarea agricultorilor mici și mijlocii”, mai scrie Asociația Forța Fermierilor.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий