X 
Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1684

Asociația Forța Fermierilor cere ca legea apelor să fie respectată

7 noi. 2022,, 10:14   Societate
2031 0

Asociația Forța Fermierilor atenționează cu îngrijorare profundă că pe marea majoritatea teritoriului țării se atestă un deficit semnificativ de precipitații, cerînd intervenția promptă și eficientă a Guvernului în vederea asigurării respectării legii apelor cu acordarea priorității irigării terenurilor agricole. Totodată, fermierii solicită aprobarea urgentă a strategiei extinderii terenurilor irigate și implementarea imediată a acesteia.

„Există unele zone, în care ultimele ploi cu efect agronomic au căzut în luna mai. Astfel, după un an agricol secetos, în prezent sînt toate premisele pentru repetarea calamității respective în anul viitor. Cel puțin, lucrările de semănat a culturilor de toamnă au fost efectuate în condițiile insuficienței enorme a umidității în sol.

Pe acest fundal nefavorabil constatăm că, în pofida multiplelor promisiuni, starea de lucruri cu accesul agricultorilor la apă în scopul irigării se agravează. Chiar dacă recent au fost adoptate unele modificări cosmetice ce țin de simplificarea procedurilor de obținere autorizațiilor pentru irigare, situația în domeniul oricum continuă să degradeze . Deși, în conformitate cu Legea apelor irigare și adăpatul animalelor sînt prioritare la folosința apei, cunoaștem zeci de cazuri cum acum toamna administratorii construcțiilor hidrotehnice evacuează apele din lacuri și iazuri cu acordul Agenției Proprietății Publice, lăsînd satele fără bazinele acvatice în plină secetă.

Deja mai mult de 3 ani durează procedura transmiterii de către APP și concernul Apele Moldovei sistemelor de irigare centralizatorii către unele asociații utilizatorilor de apă, perioada, în care o bună parte din aceste sisteme au fost distruse și furate” se arată în mesajul Asociației Forța Fermierilor.

Fermierii mai spun că, pe parcursul anului 2022, nu a fost inițiat niciun program de anvergură în vederea reabilitării sistemelor de irigare sau crearea mai multor lacuri de acumulare cu sistemele noi.


„Mai mult ca atît, actualmente nici nu există un document guvernamental cu viziuni strategice privind extinderea accesului la apă pentru agricultori”, se mai arată în mesajul Asociației Forța Fermierilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий