X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Asistența oferită de către Rusia sudului Moldovei în timpul pandemiei (VIDEO)

14 mai. 2021,, 18:35   Societate
3052 0

În timpul pandemiei, Federația Rusă a transmis Autonomiei găgăuze din sudul Republicii Moldova ajutor umanitar în valoare totală de peste 4 milioane de lei sau peste 16 milioane de ruble rusești, relatează Noi.md.

Asistența a fost acordată în mai multe loturi. Practic, spitalele din Găgăuzia au fost dotate cu echipamente moderne și costisitoare pentru depistarea și tratamentul eficient al infecției cu coronavirus, precum și pentru tratamentul altor maladii.

În special, ca parte a primului lot de ajutor umanitar din octombrie 2020, spitalul orașului Ceadîr-Lunga a primit echipamente medicale moderne pentru efectuarea intervențiilor laparoscopice. Spitalul ducea lipsa acestui dispozitiv de cîteva zeci de ani. Achiziționarea acestui echipament medical a fost efectuată din banii alocați de Republica Tatarstan (8 milioane de ruble).

În decembrie 2020, Găgăuzia a primit din partea Rusiei un lot de echipamente medicale format din 5 unități de aparate de ventilație mecanică și o instalație laparoscopică. Echipamentele au fost oferite de administrația orașului Sankt Petersburg. Aparatele pentru respirație artificială au ajuns în spitalele raionale ale Găgăuziei.

În februarie 2021, Ambasada Federației Ruse în Moldova a transmis autorităților Găgăuziei echipament medical sub formă de concentratoare de oxigen pentru spitalele regionale din Autonomie. Echipamentul transmis care este extrem de necesar pentru ca instituțiile medicale din Găgăuzia să asigure un tratament eficient al infecției cu COVID-19, a fost achiziționat în cadrul ajutorului umanitar acordat de Rusia prin Consiliul public de pe lîngă Rossotrudnicestvo.


În martie 2021, Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a transmis un lot de echipamente medicale pentru spitalele din autonomie, care a fost achiziționat cu sprijinul Consiliului public de pe lîngă Agenția Rossotrudnicestvo. Acest lot de echipamente medicale a fost format din cinci analizoare de biochimie automate cu sistem închis și cinci analizoare hematologie 3-diff. Noul echipament va ajuta medicii să analizeze mai rapid sîngele pacienților și să stabilească mai exact diagnozele. Ajutorul este îndeosebi de imporant în contextul combaterii epidemiei COVID-19. Peste 80% din persoanele tratate de COVID-19 au nevoie de examinare și tratament post-infecție.

Bașkanul Autonomiei, Irina Vlah, șeful Departamentului Sănătății și Protecției Sociale a Autonomiei Svetlana Duleva, precum și directorii și medicii spitalelor regionale din Comrat și Ceadîr-Lunga au mulțumit Rusiei pentru asistența atît de importantă și valoroasă într-un reportaj special dedicat acordării de către Rusia a asistenței pentru Autonomia găgăuză.
Ei au adus mulțumiri conducerii Rusiei în ansamblu și anumitor regiuni partenere ale autonomiei găgăuze, în special, pentru sprijinul în modernizarea instituțiilor medicale și îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Ei au remarcat, de asemenea, investițiile mari ale Rusiei în sistemul de sănătate din Găgăuzia.

„Sîntem recunoscători Rusiei pentru acest sprijin! Ajutorul oferit este unul impunător și costisitor. Un sprijin serios pentru medicii și locuitorii din Găgăuzia. Este un echipament extrem de necesar Autonomiei, care, cu regret, nu s-a procurat în ultimii 20 - 30 de ani. Sîntem recunoscători pentru asistența valoroasă și utilă acordată într-o perioadă atît de dificilă pentru întreaga lume. Noul echipament a făcut deja posibilă vindecarea unui număr mare de pacienți și costă foarte mult! Nu am fost lăsați singuri la nevoie și sîntem foarte recunoscători conducerii Rusiei pentru sprijinul constant și atenția specială acordată Găgăuziei și Moldovei în ansamblu”, a declarat bașcanul Găgăuziei Irina Vlah.

De menționat că în aprilie în Moldova a ajuns mult așteptatul vaccin rusesc Sputnik V, pe care îl așteptau locuitorii Găgăuziei și ai întregii țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?