COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 397 151   INFECTAȚI 256 103(+49)   TRATAȚI 249 129     DECESE 6168(+3)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1202
Preşedintele stiri: 2777

Artistul plastic Petru Jireghea își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare

15 mai. 17:00   Societate
1341 0

Pictorul și profesorul Petru Jireghea, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menționat că Petru Jireghea este o personalitate distinctă în domeniul artelor plastice. ”A participat la toate expozițiile organizate de UAP. În calitate de cadru didactic, a instruit o pleiadă întreagă de artiști plastici”, a subliniat Dumitru Bolboceanu.

Petru Jireghea s-a născut la 15 mai 1941, în satul Hîjdieni, comuna Răzlogi, raionul Orhei. Și-a făcut studiile la Școala Republicană de Arte Plastice „Ilia Repin” (1959-1967), licențiat cu lucrarea „Meșteri populari”, aceasta fiind achiziționată de Muzeul Național de Artă al Moldovei. Din 1968, este cadru didactic la Școala de Arte Plastice pentru copii „Alexei Șciusev” din Chișinău.

Se lansează în pictură cu lucrarea „Flori” (1968). A creat zeci de pînze care fac dovada unui viu interes față de lumea ce-l înconjoară. Tablourile: „Fusa”, „Clopotniță”, „Bătrîn”, „Primăvară pe Aleea Clasicilor”, „Casă părintească” etc. tratează subiecte în spiritul tradițiilor populare. Lucrările: „Belșug”, „Cartofi ”, „August”, „Viță de vie”, „Trandafiri pe fereastră”, „La culesul poamei”, „Sfințirea clopotniței”, „Curte țărănească” etc. sînt inspirate de realitățile satului natal. A mai pictat lucrările: „La Putna”, „Biserica din Tescani”, „Autoportret”, „Orașul vechi”, „Butuceni”, „Peisaj de iarnă”, „Piața Marii Adunări Naționale”, „Natură moartă”, „Mitropolie”, „Castani înfloriți”. A mai redat pe pînzele sale „Portretul lui Grigore Vieru” etc.

Este participant la mai multe tabere de creație internaționale: „Senej” (Moscova), „Dzintari” (Riga), „Tescani” (România) etc. A organizat expoziții personale în țară și peste hotare.


Lucrările sale sînt achiziționate în colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei, Muzeul de Artă din Bacău, Muzeul de Artă din Magnitogorsk, Moscova, în colecții particulare din Rusia, Germania, Israel, India, Austria etc. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova. În 1999, i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”. A fost distins cu Premiul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, pentru lucrarea „Paștele Blajinilor”.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?