X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Armonia în relațiile interetnice este importantă pentru integrarea europeană. Opinie

4 iul. 2022,, 11:45   Societate
2598 0

Respectarea problemelor relațiilor interetnice este una dintre prioritățile de bază în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Această opinie a fost exprimată de președintele Consiliului de Administrație al Adunării Popoarelor din Moldova, fostul director general al Biroului Relații Interetnice, Olga Goncearova, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Ea a menționat că termenul "minoritate națională" a apărut în Moldova în anii '90 din mai multe motive, și anume, pentru a se proteja în acea situație de presiune și expulzare a populația vorbitoare de limbă rusă din republică.

"Și în această privință, desigur, ucrainenii, bulgarii, găgăuzii, rușii și oamenii de naționalitate evreiască, polonezii și germanii au încercat cu toții să se asigure că în anii 90 să fie adoptate legile de bază privind dezvoltarea limbii, dezvoltarea teatrului, dezvoltarea literaturii etc. și mă înclin în fața tuturor celor care au stat la aceste origini. Liderii acestor comunități și-au dedicat activitatea păstrării și au fost gata să fie numiți minoritate națională, deși ei sînt strămoșii celor care au trăit aici acum 200 și 100 de ani, căci aici sînt îngropați bunicii și străbunicii lor și se pot considera deja băștinași. Și în plus, în primul rînd, ei au contribuit la dezvoltarea țării noastre, au creat-o, iar numele multora dintre ei au fost incluse în gîndirea științifică mondială, în dezvoltarea agriculturii, industriei și așa mai departe", a remarcat Olga Goncearova.

De asemenea, ea a subliniat că Republica Moldova a semnat Convenția-cadru privind Protecția Minorităților Naționale în 1995 și a ratificat-o în 1996. documentul prevede că protecția minorităților naționale este o condiție prealabilă pentru stabilitate, securitate democratică și pace pe continentul european. Se crede că într-o societate pluralistă, cu adevărat democratică, identitatea etnică, culturală și religioasă trebuie nu doar respectată, ci și păstrată și dezvoltată.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?