X 
Arşiţa stiri: 182
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Armenii hotărăsc cum ar trebui să-și numească moldovenii limba?

17 mar. 2023,, 15:12   Societate
4951 0

Subiectul este extrem de sensibil, totuși, în lumina ultimelor evenimente, noi.md a decis să-l pună în discuție.

Deputatul independent Gaik Vartanian, care a părăsit anterior fracțiunea "Blocul Comuniștilor și Socialiștilor", a susținut în Parlament proiectul de lege privind modificarea în legi și Constituție (!!!) a denumirii "limba moldovenească" în "limba română".

Desigur, în calitate de deputat și cetățean al Republicii Moldova, Gaik Vartanian are dreptul de a vota orice decizie a Parlamentului și a încercat să-și explice poziția pe pagina sa de socializare spunînd că problema limbii vorbite de cetățenii moldoveni a fost întotdeauna politizată în societate și, prin urmare, este necesar să punem capăt acestui subiect, care de mulți ani împarte oamenii în diferite tabere. "Astăzi am votat ”pentru”, pentru a nu permite alte manipulări pe această temă", a scris Gaik Vartanian.

Cu toate acestea, dacă vom studia puțin biografia acestui deputat, locul său de naștere și naționalitatea, apar involuntar întrebările: "De unde știe Gaik Vartanian, care s-a născut în Armenia și nu are nimic de-a face cu grupul etnic sub denumirea de "moldoveni", cum își numeau limba strămoșii noștri, ce ne-au povestit despre limbă părinții, bunicii și străbunicii noștri? Este etic din partea acestui politolog, prin educație și mod de gîndire, să atingă public un subiect atît de sensibil pentru moldoveni și români și chiar să-și demonstreze poziția politică? De ce face acest lucru? Răspunsul este evident: se pare că după ce a părăsit rîndurile PSRM, acest "deputat independent" tinde spre funcția de ideolog principal al unuia dintre partidele politice nou apărute, al cărui lider, și el fost socialist, s-a declarat proeuropean. Se pare că în mintea acestui "moldovean" de origine armeană, ideolog de profesie, unul dintre semnele distinctive ale unui politician pro-european ar trebui să fie recunoașterea limbii oficiale a moldovenilor drept română. Nu există cunoștințe de istorie și lingvistică aici, după cum nu există nici o atitudine elementară delicată față de sentimentele naționale ale poporului în mediul cărora el trăiește, dar există un calcul politic pur, bazat pe această "înțelegere de către acest politician moldovean a conjuncturii politice actuale". Probabil că deputatul nostru a fost dat de gol de tinerețe și de dorința de a ieși în evidență, însă fiecare dintre noi se maturizează și vrem să dăm un sfat acestei persoane cu siguranță deștept și deputat pe nume Gaik Vartanian: "De acum înainte, cînd Parlamentul va vota pe teme care afectează "confruntarea" dintre moldoveni cu privire la cine sîntem și cum se numește limba noastră, pur și simplu ieșiți din sală și fumați o țigară".

În același timp, vă reamintim că informații mai detaliate despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, rubrica "Sîntem moldoveni".


51
3
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав