Arhivele folclorice ale AȘM au fost conservate și digitalizate

Arhivele folclorice ale AȘM au fost conservate și digitalizate

Mii de creaţii folclorice culese de către colaboratorii Academiei de Științe a Moldovei și aflate în gestiunea Institutului Patrimoniului Cultural şi Institutului de Filologie „Bogdan Petriceicu Hasdeu”,  au fost digitalizate şi conservate în 2018 în cadrul unui proiect care a beneficiat de finanţare britanică. Rezultatele proiectului au fost prezentate, într-o conferinţă desfăşurată la Academia de Ştiinţe a Moldovei, informează MOLDPRES.


Doctorul habilitat, muzicologul Victor Ghilaș, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, directorul proiectului, a menționat că prin grantul ”Salvarea materialului de arhivă folclorică păstrat în Chișinău, R. Moldova”, cîştigat de el și administrat de Asociaţia Eurocentrica din Bucureşti, a fost digitalizată şi urmează să fie făcută accesibilă online o parte importantă a arhivei folclorice literare și muzicale culese în satele moldoveneşti de Filiala Moldovenească a Academiei de Ştiinţe a URSS, în perioada 1946-1990. Grantul este oferit de British Library, cu sprijinul Fondului Caritabil Arcadia, în cadrul Endangered Archives Programme, care are ca scop facilitarea cercetării ştiinţifice prin identificarea şi conservarea materialului de arhivă privind societăţile preindustriale din întreaga lume, aflat în risc de deteriorare.


Potrivit sursei citate, materialul digitalizat este constituit din 450 de volume de însemnări în scris şi înregistrări pe circa 500 benzi magnetice ale unor cîntece populare, colinde, basme şi multor alte creaţii folclorice, culese pe teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, dar şi pe teritoriul învecinat al Ucrainei, în perioada sovietică, conservat în condiţii precare pînă la derularea proiectului din cauza finanţării reduse a domeniului cultural. În scurt timp, el va putea fi consultat integral, în scopuri non-comerciale, cu respectarea normelor legale în vigoare, pe site-ul dedicat proiectului (http://folkloricarchival.asm.md/) şi pe secţiunea specială de pe site-ul British Library (https://eap.bl.uk/).


La rîndul său, doctorul în filologie Ludmila Șimanschi, membru al echipei proiectului,  a afirmat că pentru prima dată a fost creat un registru amplu despre materialul folcloric literar din perioada 1945-1990,  cules în R. Moldova, Ucraina și Caucaz. Cel mai vechi material folcloric este un caiet de balade culese de către scriitorul George  Meniuc în 1945. În context, doctorul în filologie Mariana Cocieru, care a gestionat materialul sonor, în special cel muzical, a spus că acesta a fost cules începînd cu anul 1959,  cînd au apărut la noi primele magnetofoane.


În cadrul conferinței,  Bogdan Șandric, directorul adjunct al Institutului Național al Patrimoniului din România, consultant al proiectului, a subliniat că  acesta a fost realizat cu succes și s-a încheiat în termen util.


Proiectul ”Salvarea materialului de arhivă folclorică păstrat în Chișinău, R. Moldova” a fost inițiat la 15 ianuarie 2018 și a durat un an. Costul proiectului este de 34200 lire sterline.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load