X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 122
Transnistria stiri: 1454

Arhiva Naţională a fost digitalizată

4 mai. 2018,, 07:31   Societate
7229 0

Documentele despre cele mai vechi lăcaşe sfinte şi arhiepiscopii de Chişinău au fost digitalizate. În total, pe internet vor fi disponibile 250 de mii de file pentru toţi doritorii.

Actele fac parte din prima bază de date digitalizată a Arhivei Naţionale. Proiectul a fost realizat de o companie estoniană şi a costat peste 100 mii de euro. Aşadar, amatorii de istorie nu vor mai umbla printre rafturile Arhivei Naţionale ca să găsească informaţiile necesare.

"Nu vor mai fi oferite acele dosare care deja sînt digitalizate în versiunea originală în sala de studii ceea ce înseamnă că ele vor fi protejate, nu vor fi deteriorate. Aceste dosare sînt printre cele mai solicitate în sala de studii şi noi am decis să începem anume cu acestea", a spus Ion Varta, directorul Serviciului de Stat de Arhivă.

Pentru elaborarea bazei de date şi scanarea documentelor au lucrat specialişti de la o companie estoniană.

"Noi am crezut în faptul că vom reuşi să facilităm accesul cetăţenilor la documentele istorice care se păstrează la Arhiva Naţională. Compania noastră a contribuit la dezvoltarea unei direcţii în domeniul arhivisticii, digitizarea documentelor istorice", a zis Gidricus Cvilikas, coordonatorul proiectului din Estonia.

"Dacă ei fac comandă de dosare şi respectiv li se oferă un număr de cinci dosare pentru studiu, acum ei vor putea beneficia de toate facilităţile în sistem electronic", a zis Irina Spiridonov, şefa Secţiei Evidenţa Documentelor.

Potrivit specialiştilor, majoritatea documentelor scanate sînt în limba slavonă şi limba de stat. Proiectul de digitalizare a documentelor de la Arhiva Naţională a Moldovei a durat doi ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?