X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Arderea anvelopelor în Noaptea de Înviere va fi sancționată

30 apr. 2021,, 18:31   Societate
2935 0

Agenția de Mediu vine cu un apel către toţi cetăţenii și către autorităţile publice locale pentru a nu admite arderea anvelopelor în ajunul sărbătorilor pascale.

La arderea anvelopelor în atmosferă sînt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcţie de caracteristica şi direcţia vîntului, aceste substanţe pot fi dispersate la distanţe mai mari de 160 de km, informează Agenția.

„Dioxinele, fiind poluanți organici persistenți, sînt compuși chimici foarte toxici. Organismele vii acumulează dioxinele, iar absorbția sau acumularea chiar și a unei cantități foarte mici din ele duce la boli ale sistemului respirator și nervos sau chiar la decese. Pericolul special al acestora este că sînt extrem de rezistente la degradarea chimică și biologică, persistă în mediu timp de decenii și sînt transportate liber de-a lungul lanțurilor alimentare (alge - plancton - pești - oameni; sol - plante - erbivore - oameni)”, precizează Agenția de Mediu printr-un comunicat de presă.

Precizăm că, conform prevederilor art. 149 al Codului Contravențional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

În acest context, cetățenii sînt îndemnați să manifeste un comportament prietenos față de natură și să nu participe la activități cu impact negativ pentru mediul înconjurător, sănătatea oamenilor, speciile de animale și plante.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?