TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Ar trebui să reînviem stema istorică a Moldovei și să aprobăm noul său drapel. Opinie

În Moldova trebuie reînviată simbolica sa istorică, care ar reflecta originile istorice și tradițiile vechi de secole ale statului moldovenesc, în special, aprobată noua stemă istorică a Moldovei, iar apoi - și drapelul de stat.

Această opinie, într-o discuție cu corespondentul Noi.md a fost exprimată de Andrei Nesteriuc, activist civic pasionat de heraldica și vexilologia Moldovei.

El a menționat că s-au mai întreprins unele încercări de a renaște simbolica istorică moldovenească (care să reflecte izvoarele istorice și tradiția seculară a statului moldovenesc). Spre exemplu, în anii 2008-2009 au fost elaborate versiuni ale stemei și drapelului moldovenesc, care au putut fi văzute la diverse evenimente social-politice de după anul 2010… Steaguri roșu-albastre și albastru-roșii cu vechiul simbol al statalității moldovenești - capul de bour.

La diverse competiții internaționale, sportivii moldoveni din mișcarea de tineret "Voievod" au evoluat sub steagul roșu al lui Ștefan Cel Mare, cu capul de bour.

”Așa că, dacă politicienii care pledează pentru identitatea moldovenească, venind la putere, ar fi luptat pentru idee, nu pentru fotolii și portofolii, să mă credeți - simbolurile heraldice și vexilologice ale identității moldovenești, care amintesc națiunii despre istoria veche și despre unitatea ei, demult ar fi fost restabilite la nivel legislative”, a menționat el.


Vorbind despre procedura și pașii posibili pentru a schimba drapelul de stat al Republicii Moldova, Andrei Nesteriuc a menționat că în textele Legii Supreme, adică ale Constituției Republicii Moldova, este descrisă doar actuala stemă și actualul drapel pro-românesc al Republicii Moldova (este vorba despre vulturul românesc cu crucea în cioc și tricolorul albastru-galben-roșu românesc). Toate celelalte simboluri parlamentul le poate aproba și modifica prin legi ordinare, la propunerea Comisiei naționale pentru heraldică pe lîngă președintele Republicii Moldova.

”Adică, pentru început noi trebuie să renaștem stema istorică a Moldovei (capul de bour cu steaua între coarne, trandafirul și semiluna pe lateral), și numai după aceasta compoziția reînviată a Stemei de stat a Republicii Moldova ne va aduce la plierea Drapelului de stat al Republicii Moldova.

După care, în baza steagurilor istorice moldovenești din sec. XV-XIX, va urma elaborarea altei categorii de steaguri ale Republicii Moldova, spre exemplu – stindardul Președintelui, drapelul civil, drapelul militar, etc. Este cea mai importantă componentă suplimentară pentru statul nostru moldovenesc suveran și independent, care este moștenitorul Moldovei istorice”, a declarat Andrei Nesteriuc.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri