COVID-19 în MOLDOVA

Ar trebui oare funcționarii să controleze procurorii?

Ar trebui oare funcționarii să controleze procurorii?

Cine ar trebui să controleze și pe cine: procurorii pe funcționarii din Guvern sau funcționarii - Procuratura?

La prima vedere, răspunsul este evident: desigur Procuratura, în calitate de autoritate independentă! Cel puțin, acest lucru rezultă din Legea cu privire la Procuratură, în primul articol a căreia scrie: „Procuratura este o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești care, în procedurile penale și în alte proceduri prevăzute de lege, contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiției, apărarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanei și ale societății”.

Cu toate acestea, actualul Premier Maia Sandu a decis că de acum încolo Guvernul va selecta candidatura Procurorului General, ceea ce înseamnă că acesta va fi controlat de Guvern.
Rezultatul este un nonsens: Procuratura ar trebui să fie controlată de societate, Parlamentul în calitate de autoritate legislativă și doar în ultimul rînd de Executiv, dar nu invers!


Procuratura Generală ar trebui să poată, dacă este necesar, să investigheze încălcările comise în diverse ministere, în casele de asigurări sociale și în medicină, într-un cuvînt, în orice instituții asociate Guvernului și autorității executive. Va putea ea să facă acest lucru dacă ea însăși va fi sub controlul Guvernului?

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load