X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Ar putea să fie demis Spînu? Ce spune Natalia Gavrilița

3 iun. 2022,, 07:13   Societate
2791 0

Traversăm o perioadă complicată și este firesc să existe nemulțumiri ale cetățenilor, totuși, deocamdată nu se pune problema remanierilor guvernamentale.

Este răspunsul prim-ministrului Natalia Gavrilița la solicitările mai multor reprezentanți ai societății civile și forțelor politice de a demite mai mulți membri ai echipei Executivului. Șefa Guvernului s-a arătat însă nemulțumită de activitatea Băncii Naționale, menționînd că Parlamentul va fi cel care va decide privind o eventuală demitere a guvernatorului Octavian Armașu, notează IPN.

Deși reprezentanții partidelor parlamentare și extraparlamentare au cerut în repetate rînduri demiterea vicepremierului Andrei Spînu, pe care-l acuză de negocierea proastă a contractului cu Gazprom, Natalia Gavrilița spune că echipa guvernamentală rămîne consolidată în această perioadă de criză.

„Trecem printr-o perioadă complicată, avem criza gazelor pe plan internațional. Au crescut prețurile, vedem o nemulțumire a populației și este evident că ministrul care se ocupă de acest domeniu, Guvernul, în general, atrage critici în această perioadă. Eu cred că noi am făcut tot posibilul ca să apărăm interesele cetățenilor și interesele țării. Nu avem astfel de planuri (demiterea lui Andrei Spînu – n.r.), știu că despre asta se discută mult, de cînd a fost învestit Guvernul tot aud de remanieri. Acum suntem în plină criză. Atunci cînd vom considera că este momentul oportun pentru remanieri, vom comunica acest lucru”, a spus prim-ministrul Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

În același timp, șefa Executivului s-a arătat nemulțumită de acțiunile Băncii Naționale. Natalia Gavrilița spune că rata mare a inflației este și o consecință a ineficienței activității BNM. Deși reprezentanții FMI au dat de înțeles anterior că nu agreează o demitere a guvernatorului BNM, premierul spune că decizia aparține exclusiv Parlamentului de la Chișinău.

„Este decizia suverană a Parlamentului. Parlamentul va face toate investigațiile necesare. În opinia mea, acțiunile nu au fost suficient de hotărîte și nu au fost luate la timp, de aceea am ajuns la un nivel al inflației atît de mare. Și comunicarea în baza rapoartelor inflației putea fi îmbunătățită. Sunt rapoarte foarte tehnice. Da, acolo sunt unele previziuni despre nivelul posibil al inflației. Dar toți de la BNM trebuie să fie atenți cum comunică și cum gestionează așteptările inflaționiste. Creșterea prețurilor are așa o caracteristică, dacă toată lumea se așteaptă că ele vor crește, atunci ele chiar cresc. Este foarte important să temperăm aceste așteptări și să facem tot posibilul ca să nu permitem creșterea graduală a prețurilor și tarifelor”, a mai spus prim-ministrul Republicii Moldova.

În urma recomandării Consiliului Suprem de Securitate, Parlamentul a instituit comisia privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni. Membrii comisiei vor audia instituțiile statului responsabile de controlul inflației, iar în termen de o lună, vor prezenta plenului Parlamentului un raport ce va conține concluzii și recomandări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?