X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ar fi pregătite spitatele din Moldova să treacă la servicii de catering pentru alimentația pacienților?

24 mar. 2023,, 13:45   Societate
2623 0

Instituțiile medicale din țară nu-și permit să apeleze la servicii de catering care ar oferi o alimentație mai bună pacienților, așa cum sugerează autoritățile.

Directorii spitalelor spun că bucatele livrate de un restaurant i-ar costa de două ori mai scump decît cele gătite în propriile bucătării, scrie Radio Europa Liberă.

Discuțiile despre calitatea alimentației din spitale au pornit în spațiul public acum două săptămîni, cînd o fostă pacientă a Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” a postat pe Facebook o poză cu o porție de mîncare, de pe vremea cînd născuse în maternitatea instituției, în decembrie 2022.

După ce postarea a devenit virală, Direcția asistență medicală a Consiliului Municipal Chișinău a efectuat o anchetă de serviciu în acel spital, iar o comisie a Ministerului Sănătății a inspectat toate maternitățile din capitală și Spitalul Raional Ialoveni.

Comisia a recomandat Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) să revadă formula de calcul pentru alimentația în spital și să o ajusteze regulat la rata inflației. De asemenea, comisia a cerut Ministerului Sănătății și CNAM să facă o analiză comparativă a costurilor alimentației din spitale (care includ cheltuieli pentru produse, ustensile, salarii, resurse energetice, transport etc.) față de contractarea unor servicii de tip catering de la instituții de alimentație publică profesioniste, în baza unor meniuri nutriționiste și diete speciale, aprobate conform unor standarde.


Europa Liberă a întrebat cîțiva directori de spitale cît de reală ar externalizarea serviciilor de alimentație. Directorul Spitalului Clinic Republican, Andrei Uncuța, spune că a avut o astfel de idee anterior, dar nu ajuns s-o pună în practică.

„Un agent economic care lua în locațiune spațiu în spital urma să dezvolte și să ne prezinte o ofertă, dar, cînd a calculat costurile și volumul pe trebuie să-l realizeze, a refuzat. S-a întîmplat acum 4 ani. Atunci am fortificat și dezvoltat blocul alimentar al instituției și suntem satisfăcuți”, a povestit directorul.

Uncuța nu exclude că în viitor spitalul ar putea contracta astfel de servicii, dar este conștient că și costurile vor fi mai mari. În prezent, o zi de alimentație pentru un pacient al Spitalului Clinic Republican costă 40 de lei, pentru patru mese.

La Spitalul Raional Ialoveni alimentația a fost asigurată din afară timp de un an. Asta pentru că blocul alimentar era învechit și spitalul nu reușea să obțină autorizația pentru funcționarea lui. După renovarea bucătăriei, instituția a renunțat la serviciile de catering.

Directorul Spitalului Raional Cimișlia, Vitalie Gorodnițchi, crede că mîncarea livrată de o companie ar costa de două ori mai mult decît cea gătită în bucătăria instituției.

În spitalele de nivel republican, o zi de alimentație costă cel mult 65 de lei, chiar și după ce prețurile au fost majorate din cauza inflației.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?