Aprobat: Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de calitate

Aprobat: Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de calitate

Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de conformitate cu cerințele de calitate. În ședința de astăzi  parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete. 

Controlul va fi efectuat la toate etapele lanțului alimentar pînă la consumatorul final și se va aplica persoanelor fizice și juridice, excepție fiind sectorul casnic. Controalele de conformitate vor fi efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care va monitoriza și stabili un sistem de control, inclusiv prin evaluarea riscurilor. Controlul de conformitate va asigura respectarea parametrilor comerciali în cazul fructelor și legumelor proaspete pe întregul lanț de comercializare.

În prezent, fructele și legumele care sînt plasate în lanțul alimentar nu sînt etichetate, sortate sau calibrate conform cerințelor de calitate, iar prețul acestora este standard pentru un amestec de clase, soiuri sau calibru, fapt care dezavantajează consumatorii. 

Certificatele de conformitate a calității fructelor și legumelor proaspete vor fi eliberate gratuit de către organul de control, pe suport de hîrtie sau în format electronic. Totodată, organul de control va crea o bază de date a agenților economici din lanțul alimentar, implicați în activități ce țin de sectorul fructelor și legumelor proaspete. 

Potrivit autorilor proiectului, odată cu instituirea acestui sistem de control, Republica Moldova ar putea solicita Comisiei Europene să fie inclusă în Lista țărilor terțe, a căror controale de conformitate cu standardele specifice de comercializare au fost recunoscute ca fiind echivalente cu cerințele UE.

Proiectul va ajusta legislația națională la normele și practicile UE, asigurînd un cadru legal eficient pentru sporirea calității fructelor și legumelor proaspete, limitarea importului, majorarea exportului și protejarea drepturilor consumatorilor. 

Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către 54 din deputații   prezenți la ședință.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load