COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Aproape jumătate din stațiile de pompare a apei sînt semidistruse

Aproape jumătate din stațiile de pompare a apei sînt semidistruse

Din numărul total de stații de pompare a apei în scopul de irigare, din Republica Moldova, doar 24% sînt în stare funcțională. 30% sînt în stare satisfăcătoare și nu permit utilizarea lor imediată, iar 46% sînt semidistruse sau distruse complet.

Rețelele de distribuție aferente infrastructurii de irigare care în trecut puteau asigura peste 200 mii ha de terenuri agricole cu servicii de irigare, astăzi sînt funcționale într-o proporție care reprezintă aproximativ 30% (40 mii ha).

Reieșind din starea tehnică a sistemelor centralizate de irigare și celor de desecare și ținînd cont de schimbările climatice în prezent este necesar reabilitarea sistemelor de irigare/desecare centralizate ce ar putea asigura irigarea terenurilor agricole și protejarea acestora de inundații. În acest sens, Cancelaria de Stat vine cu un proiect de hotărîre care prevede un plan de acțiuni pentru anii 2020-2023.


Proiectul dat va accelera soluționarea unor probleme din domeniul hidroameliorației. Astfel, seceta care persistă în urma schimbărilor climaterice afectează producția agricolă și, implicit, securitatea alimentară a țării. Irigaţia este principala măsură eficientă de optimizare a regimului de umeditate a solului în perioada de vegetaţie a plantelor.

„Specialiștii în domeniu consideră că situația se poate agrava, deoarece majoritatea sistemelor de irigare/desecare au termenul de exploatare foarte mare și sînt întro stare dezastruoasă. Considerăm că aprobarea și implementarea acestora va contribui la ameliorarea situației în domeniul dat, și va asigura majorarea recoltei obținute pe terenurile irigate”, se arată în document.

Proiectul ar urma să fie aprobat în cadrul ședinței Guvernului. Planul de acțiuni propus poate fi văzut AICI.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load