COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Aproape 120 de mii de persoane suferă de diabet zaharat în Moldova

Aproape 120 de mii de persoane suferă de diabet zaharat în Moldova

În Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane sufereau de diabet zaharat.

Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor de diabet zaharat, mortalitatea populației prin diabet zaharat fiind de 11,8 la 100 mii de locuitori, transmite ipn.md.

Datele sînt prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării pe 14 noiembrie a Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a diabetului zaharat.


Potrivit specialiștilor, diabetul zaharat de tip 1 și tip 2 este o patologie cronică. Cel de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci cînd pancreasul nu produce insulină.

Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), cînd pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori cînd organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

Maladia înseamnă un risc sporit pentru incapacitate fizică de muncă și letalitate precoce a populației apte de muncă.

Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea familiei prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun. În acest an, de Ziua Mondială a Diabetului, Ministerul Sănătății, în comun cu alți parteneri, desfășoară evenimentul comunitar de promovare a sănătății în localitatea Peresecina, raionul Orhei.

Este vorba despre activități de screening – măsurarea glicemiei în sînge, calcularea indicelui masei corporale, măsurarea circumferinței abdominale etc. De asemenea, vor fi consiliați pacienții cu risc sporit de diabet zaharat tip 2, iar cei diagnosticați vor fi examinați.

Activități comunitare de promovare a sănătății similare vor fi desfășurate și în alte nouă sate – Albota de Sus, Boșcana, Talmaza, Ermoclia, Trinca, Cismekioi, Ohrincea, Susleni.

Acțiunile de promovare a sănătății desfășurate în cadrul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” sînt finanțate de Biroul de cooperare al Elveției și realizate de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică, Elveția fiind cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate a Republicii Moldova.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load