Apicultorii vor fi notificați despre lucrările de tratare a culturilor agricole din apropierea stupinelor

10 iun. 2022,, 08:30   Societate
1568 0

Apicultorii și producătorii agricoli vor putea utiliza un sistem informațional pentru schimbul de informații despre tratarea culturilor agricole cu produse de uz fitosanitar pe terenurile în apropierea cărora sînt amplasate stupine.

Parlamentul a aprobat în lectura a doua PROIECTUL de modificare a unor acte normative, lansat cu titlu de inițiativă legislativă de Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.

Potrivit autorului proiectului, situațiile de intoxicare în masă a albinelor survin din cauza comunicării defectuoase dintre producătorii agricoli și apicultori privind utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru tratarea sau prelucrarea culturilor agricole în apropierea cărora sînt amplasate stupine. Acest lucru provoacă daune enorme sectorului apicol, dar și întregului sector agricol. În vederea remedierii acestei situații proiectul prevede crearea unui sistem informațional pentru schimbul de informații dintre agricultori, apicultori și organele de control referitor la stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor.

Suplimentar, se propune substituirea procedurii de anunțare a primăriei și apicultorilor despre tratările planificate cu utilizarea, în acest scop, a sistemului informațional. Producătorii agricoli vor fi obligați să notifice în sistemul informațional despre aplicarea tratamentelor cu cel puțin 48 de ore înainte de tratare, indicînd exact data și ora efectuării lucrărilor, denumirea produsului de uz fitosanitar sau fertilizant, norma de consum al produsului etc.

Autorul inițiativei legislative propune modificări și la Codul contravențional pentru a sancționa utilizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților pentru protecția culturilor agricole și a celor silvice fără notificarea prealabilă prin sistemul informațional, precum și introducerea în sistem a datelor eronate. Pentru persoanele fizice amenda ar putea varia între 450 și 750 de lei, iar pentru persoanele cu funcție de răspundere – între 1500 și 2250 de lei.


Proiectul a fost susținut de Parlament cu voturile a 70 de deputați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?