COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Apartamentele victimelor exploziei de la Rîșcani, furate de carabinieri

Apartamentele victimelor exploziei de la Rîșcani, furate de carabinieri

A trecut un an de la explozia de pe bulevardul Moscovei din sectorul Râșcani. Două cazuri în care s-au comis furturi din apartamentele victimilor au fost soluționate, alt caz e în derulare, iar promisiunile privind compensații pentru proprietarii care folosesc aragazuri electrice au fost date uitării.

Care sunt rezultatele anchetei, cum au fost reparate apartamentele, cum se simt proprietarii și cel mai important ce concluzii pot fi trase în urma acestui incident grav au aflat jurnaliștii vedomosti.md, transmite Știri.md.

Potrivit materialului, victimile incidentului nu prea au vrut să se destăinuie despre cele întâmplate. Aceștia au treacut prin șapte cercuri ale iadului, umilinței, lacrimilor, vieții fără adăpost, minciunilor și intimidării oficialilor, înainte de a-și dobândi drepturile legale de a se muta în apartamente mobilate - proprii, legale. Cei mai mulți nu vor să adune un trecut groaznic.


Una dintre victime, pe nume Nadejada a fost convinsă totuși de jurnaliști și a povestit mai multe detalii din ziua incidentului. Aceasta spune că în momentul exploziei nu a înțeles nimic ce se întâmplă, doar s-a trezit aruncată la câțiva metri. Spune că în jur se auzeau zeci de țipite, iar ea căuta cum mai repede să iasă afară printre dărâmături.

Totuși, după calvarul prin care a trecut, femeia spune că lucrătorii care au făcut reprații în apartamente s-au comporat cu victimile incidentului de parcă ar fi fost primii dușmani. Lucrăriile au fost făcute de mântuială, iar acum Nadejda nici nu poate spăla ferestrele pentru că nu au fost instalate conform standartelor.

Tot Nadejda a povestit că unii polițiști și carabinieri au ajutat victimile, iar alții au fost nepoliticoși și aroganți, și chiar au căutat profit. Unul dintre șefii poliției a venit și cu o ofertă deocheată: pentru serviciul de a căuta lucrurile ce lipsesc și obiectele de valoare cerea răsplată prin relații intime. Da, au fost și jafuri. Există multe astfel de cazuri. Aproape toată lumea a furat ceva.

Femeia povestește că locuitorii blocului ascundeau toate obiectele de preț departe de ochii carabinierilor.

Totuși, lucrurile au fost furate. Nadejda a arărat dulapurile și câteva debarale care au fost sparte. Au furat tot ce au putut: bani, aur și bijuterii, telefoane mobile, computere. Iar vecina Nadejdei a rămas practic fără nimic după ce a lăsat pentru câteva zile apartamentul fără supraveghere.

Referitor la acest subiect femeia spune că a vorbit cu procurorul Corneliu Bratunov, care declara că au fost deschise 3 dosare penale pe seama plângerilor venite din partea locatarilor. Vinovați de cele întâmplate se fac carabinierii care păzeau în acel moment blocul de locuit.

Două cazuri au fost soluționate prin acordul părților cu plata daunelor, iar un alt dosar este încă în derulare.

Amintim că în urma explozii, 5 persoane au decedat, inclusiv un copil. Explozia s-a produs din cauza unei scurgeri de gaze de la aragaz. Cauza penală, inițiată de procurori, a fost încetată deoarece proprietara apartamentului unde a avut loc explozia a decedat.

Primăria Chișinău a alocat atunci 10 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load