Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Anul trecut în Moldova s-au născut cei mai puțini copii de la Independență

18 oct. 2018,, 15:20   Societate
2502 1

Rata fertilității în Republica Moldova este scăzută, aceasta fiind sub nivelul de înlocuire a generațiilor, pentru care cuplurile trebuie să aibă cel puțin doi copii.

Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii de cînd Moldova a devenit stat independent. Cea mai scăzută fertilitate se înregistrează la Chișinău, Bălți și Ocnița, iar cea mai înaltă – la Telenești, Cantemir și Sîngerei, arată un raport cu privire la situația fertilității la nivel global și în Republica Moldova, prezentat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, transmite IPN.

Boris Gîlca, secretar general în cadrul ministerului, a declarat că Republica Moldova trece prin niște transformări demografice profunde și, cu regret, nu cele mai optimiste. Îmbătrînirea populației și migrația, în special a persoanelor cu vîrstă reproductivă, își lasă amprenta. „Moldova se află astăzi printre cele patru-cinci țări ale lumii care trezesc cele mai mari îngrijorări demografice. Pe de altă parte, eu nu aș fi părtașul acestor concluzii foarte pesimiste, fiindcă Moldova are viitor și este important să folosim această oportunitate, această fereastră demografică pentru a gestiona corect politicile proporționale, politicile demografice”, aspus Boris Gîlca.

Rita Columbia, reprezentant UNFPA în Republica Moldova, a menționat că este important ca fetele și femeile să fie conștiente de alegerile pe care le pot face cu privire la planificarea familiei, numărul de copii pe care și-l doresc. UNFPA va sprijini în continuare politicile menite să faciliteze crearea unui spațiu favorabil în acest sens.

Olga Gagauz, vicedirector al Institutului Național de Cercetări Economice, a declarat că, analizînd fertilitatea la nivelul anului 2004 și la nivelul anului 2014, la bază fiind datele recensămîntului populației dintr-un an și altul, se atestă o tendință de scădere a ratei fertilității. Dacă în anul 2004, erau 2,38 copii per femeie de vîrstă fertilă, atunci în 2014 doar 2,1. 8,5% dintre femei nu au născut niciun copil spre sfîrșitul vîrstei reproductive, adică aproape de 50 de ani.

În prezent, pe glob trăiesc 7,6 miliarde de oameni, iar zilnic se nasc peste 300 de mii de copii. Cei mai mulți – în țările din Africa Sub-Sahariană. În 2017 în Moldova s-au născut peste 30 de mii de copii, cu patru mii de copii mai puțini de cît în 2016. Țări cu fertilitate scăzută sînt și Portugalia, Singapore, Polonia, Grecia, Coreea de Sud. Cuplurile au mai puțin de doi copii, adică sub nivelul necesar de înlocuire a generațiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?