Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Anul acesta este prognozată o recoltă bună de nuci

25 sep. 2019,, 18:00   Societate
2411 0

În acest an, în Republica Moldova este prognozată o recoltă bună de nuci. Totodată, calitatea produselor va fi mai bună, iar prețul de cumpărare a acestora ar putea crește.

Solicitat de agenție, Oleg Tărsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, a comunicat că, potrivit estimărilor, în acest an producția de nuci în coajă va atinge cifra de 36 – 38 mii de tone. „Este foarte greu de făcut o estimare a producției, inclusiv din cauza că în Republica Moldova 65-70 la sută din cantitatea de nuci este recoltată de pe fîșiile de aliniament. Dar, bazîndu-ne pe datele din anii precedenți și pe observațiile făcute în mai multe raioane, s-a estimat că producția anului curent o să fie aproximativ egală cu cea din anul 2016, la care se va adăuga circa 15 la sută din contul intrării pe rod a noilor plantații înființate cu 5-7 ani în urmă”, a menționat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

Totodată, potrivit lui Oleg Tărsînă, calitatea miezului de nuci va fi mai bună decît cea din anul trecut. În aceste condiții, experții estimează că va crește și prețul de cumpărare a producției, în funcție de calitatea acesteia.

Potrivit datelor estimative, suprafața livezilor comerciale de nuc în Republica Moldova a depășit 20 mii de hectare. La aceasta se adaugă fîșiile de aliniament, astfel încît în total, suprafața de nuci depășește cifra de 30 mii de hectare. Anual, în țara noastră sînt plantate în medie între 1500 și 2000 de hectare de livezi de nuc, cifra fiind bazată pe vînzările de material săditor.

Anul trecut, mai mulți producători de nuci s-au plîns că prețul de procurare a miezului de nucă a fost foarte mic. Unii au acuzat chiar că la exportul miezului ar fi fost instituit monopol. În aceste condiții, în luna iulie curent, Guvernul a instituit o comisie interguvernamentală care va elucida aspecte privind legalitatea limitării accesului operatorilor economici la exportul nucilor. Membrii comisiei urmează să identifice cauzele creării monopolului la exportul de nuci și să propună soluții pentru demonopolizare, înaintînd Guvernului propuneri pentru liberalizarea exportului de nuci și al derivatelor acestora.


În 2018, în Republica Moldova au fost produse circa 35 mii tone de nuci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?