COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

ANSP: Noua tulpină Omicron încă nu a ajuns în țara noastră

1 dec. 2021,, 07:57   Societate
1493 0

Noua tulpină a coronavirusului, numită Omicron, încă nu a ajuns în țara noastră. Anunțul a fost făcut de ANSP, care a menționat că, deocamdată, nu există niciun caz suspect de infectare cu varianta sud-africană.

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, deşi avem laborator de depistare a tulpinilor, acesta nu va fi funcţional prea curînd, iar probele suspecte vor fi expediate la un laborator din Germania, transmite publika.md.

Asta pentru că tehnica donată de OMS ţării noastre nu este prevăzută cu reactive pentru secvenţiere.

După ce acestea vor ajunge în țară, specialiştii moldoveni vor fi instruiţi cum să le folosească.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, laboratorul ar putea deveni funcţional pînă la mijlocul lunii decembrie.


"Deocamdată, întrebările-cheie pe care ni le punem toţi este dacă această nouă tulpină este mai agresivă, mai transmisibilă, dacă vaccinurile de care dispunem sînt eficiente şi la această tulpină", a declarat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii.

Deocamdată, moldovenii testați pozitiv la noul coronavirus la întoarcere din ţările în care au fost confirmate cazuri de Omicron vor fi testaţi obligatoriu şi la prezenţa unei tulpini străine.

"Primul pas este testarea PCR, apoi testăm această probă în kituri care ne permit să depistăm unele variante cunoscute deja, dacă cele rezultate nu se vor încadra în variantele cunoscute atunci vor fi catalogate ca suspecte la o tulpină nouă", a declarat Ala Halacu, şef laborator ANSP.

Responsabilii din Sănătate susţin că vor începe să testeze moldovenii suspecţi la noul coronavirus preponderent prin testele PCR şi mai puţin cu cele rapide, din cauză că infectarea cu Omicron poate genera un rezultat fals negativ la testul antigen.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că toţi cei care se întorc din cele opt state africane afectate de noua variantă vor fi plasaţi în carantină pentru două săptămîni.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X