Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

ANSP atenționează populația să fie atentă la utilizarea pesticidelor

11 mai. 15:30   Societate
1571 0

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează populația să fie prudentă la utilizarea pesticidelor în cîmp și pe loturile din preajma locuințelor.

Aplicarea acestora de către o persoană fără o pregătire suficientă și în lipsa echipamentului poate avea efecte asupra sănătății.

Potrivit datelor, în perioada 1 ianuarie - 5 mai, au fost înregistrate 620 de cazuri de intoxicații, dintre care 24 de persoane au fost afectate în urma expunerii la pesticide, inclusiv 13 copii (dintre care 10 copii cu vîrsta de pînă la 3 ani).

ANSP vine cu un îndemn către părinți: "Nu lăsați recipientele cu pesticide fără supraveghere și în locuri accesibile pentru copii. Intoxicațiile acute cu pesticide la copii rămîn a fi o problemă acută de sănătate publică, deoarece copiii constituie un grup vulnerabil.

Recent, au avut loc două cazuri de intoxicații cu afectarea a trei copii cu vîrste între 1-3 ani, care, fiind lăsați fără supravegherea părinților, s-au intoxicat cu pesticide.


Astfel, evidențiem importanța și gradul de responsabilitate asupra utilizării în siguranță a pesticidelor, începînd de la achiziția, transportul, aplicarea propriu-zisă a pesticidelor și pînă la păstrarea acestora, implicit respectarea bunelor practici agricole și minimizarea eventualului impact asupra sănătății oamenilor".

Specialiștii fac apel la populație și insistă asupra corectitudinii utilizării pesticidelor:

- Achiziționați pesticidele doar de la furnizori autorizați pentru a evita procurarea produselor contrafăcute.

- Citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj și respectați recomandările igienice, de fiecare dată cînd utilizați produse de uz fitosanitar.

- Utilizați produsele omologate doar pentru culturile și dozele menționate în etichetă.

- Purtați echipament individual de protecție (mănuși, cizme, șorț, mască, ochelari de protecție etc.)

- Asigurați-vă că nu există persoane sau animale în zona care va fi tratată.

- Nu consumați alimente, băuturi și nu fumați în timpul aplicării pesticidelor și nu desfundați duzele cu gura.

- Acordați atenție condițiilor de mediu care pot afecta eficacitatea și siguranța tratamentului: nu aplicați produsele dacă e vînt puternic, produsul pulverizat poate fi orientat în direcția operatorului, altor recolte, surselor de apă, animalelor sau locuințelor. Evitați aplicarea produselor fitosanitare în orele cele mai fierbinți ale zilei.

- Păstrați cantitățile de pesticide rămase după tratamente numai în ambalajul producătorului în încăperi sigure, închise cu lacăt, pentru a evita accesul persoanelor străine, în special al copiilor.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав