COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

ANSP: Apa din peste 75% din fîntîni nu corespunde normelor sanitare

ANSP: Apa din peste 75% din fîntîni nu corespunde normelor sanitare

Apa din peste 75 la sută din fîntînile freatice din ţară nu este sigură pentru consum şi nu corespunde normelor sanitare.

Datele au fost oferite în exclusivitate pentru moldpres de către medicul igienist Liliana Carp din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/.

Potrivit sursei citate, în 2018, din sursele de alimentare cu apă din ţară au fost preluate şi examinate peste 12 mii de probe. „Rezultatele supravegherii calităţii apei potabile din fîntîni, pe parcursul ultimilor trei ani, denotă nivele înalte de neconformitate atît la parametrii chimici, cît şi la cei microbiologici. Această situaţie este caracteristică apelor din pînza freatică şi este determinată, în primul rînd, de lipsa sistemelor centralizate de canalizare, insalubritatea localităţilor, amplasarea latrinelor, WC-urilor şi gunoiştilor în imediata apropiere a fîntînilor. În mare parte, nereguli au fost depistate la sondele arteziene, apa din aceste surse depăşind limitele de fluor şi bor. Situaţia cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Făleşti, Ştefan Vodă, Ungheni, Rîşcani, Hînceşti şi Orhei”, a spus Carp.

Specialistul a menţionat că, în sectorul urban, situaţia la capitolul alimentare cu apă este mai bună, peste 97 la sută din cetăţeni au acces la apeduct, iar în sectorul rural circa 43%. „În capitală, apa din apeduct este sigură şi corespunde normelor sanitare”, a adăugat Carp.

Conform sursei citate, aproape 60 la sută din populaţia de la sate utilizează pentru consumul curent apa din fîntîni. Probele preluate din aceste surse au arătat că în peste 75% din fîntîni apa este neconformă. „Într-un număr mare de fîntîni, cantitatea de nitraţi depăşeşte concentraţia maximă admisă de cîteva ori”, a conchis Carp.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load