COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 588 000   INFECTAȚI 259 108(+166)   TRATAȚI 251 741     DECESE 6250(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2824
Puterea stiri: 6421
Coronavirus stiri: 7307

ANSP a răspuns acuzațiilor aduse de Slusari

3 iun. 2020,, 13:33   Societate
2062 0

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a venit cu o reacți după ce deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a acuzat că instituția că falsifică rezultatele testelor la COVID-19 făcute de membrii Parlamentului.

Într-un comunicat de presă, ANSP spune că insistenţa unor persoane publice, în special, a unor deputaţi de a lansa acuzaţii neargumentate la adresa sistemului de sănătate publică, de a-l atrage în speculaţii false şi a profita de situaţia actuală privind infecţia COVID-19 doar pentru a-şi face PR şi a induce în eroare opinia publică, nu face decît să deruteze populaţia şi specialiştii care depun eforturi colosale în lupta cu această pandemie şi asigură funcţionalitatea instituţiilor implicate.

”Cei care ar trebui să fie primii în acordarea susţinerii şi a suportului în managementul situaţiei pandemice create, în promovarea recomandărilor specialiştilor în domeniul sănătăţii şi aplicarea măsurilor de protecţie, izolare, tratament pentru a face faţă situaţie, perturbează fără scrupule activităţile şi aşa dificile de realizat, crează panică în societate, astfel, manifestînd nepăsare faţă de starea de sănătate a populaţiei.

Reiterăm că Laboratorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) nu colectează probe, ci doar asigură procesul de examinare (reacţia qRT-PCR în timp real) şi calitatea investigaţiilor, demonstrate prin rapoartele de control al calităţii. Laboratorul ANSP nu poartă răspundere pentru procesul de preexaminare (colectare şi condiţiile de păstrare şi transportare a probelor) şi abilităţile profesionale de realizare a acestui proces. Responsabilitatea pentru aceasta o poartă instituţia care colectează probele”, se arată în comunicatul ANSP.

Totodată, cu referire la informaţiile lansate pe reţele de socializare de către dl deputat Alexandr Slusari, ANSP menționează că analiza testului la COVID-19 nu a fost efectuată la Laboratorul ANSP şi nici nu putea fi, respectiv, testul a fost efectuat la un laborator privat.


”Laboratorul ANSP nu poartă răspundere pentru rezultatele testelor care nu se încadrează în criteriile definiţiei de caz. Totodată, susţinem că, indiferent de rezultatul testului, persoana care a fost în contact cu un caz suspect, sau confirmat COVID-19 trebuie să stea izolat 14 zile, iar interpretarea rezultatelor se efectuează doar de către medicul specialist, în corelare cu simptomele clinice, situaţia epidemiologică şi criteriile de prelevare a probelor.

Cu regret, constatăm că în loc să îşi exercite sarcinile şi atribuţiile de serviciu, unii politicieni preferă să lanseze declaraţii iresponsabile, fără argumente, în adresa instituţiilor care lucrează cu devotament. Îndemnăm pe cei care se manifestă atît de activ în spaţiul public cu lansări de acuzaţii să se implice în respectarea şi promovarea recomandărilor autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, să vină cu soluţii concrete şi să-şi orienteze abilităţile în lupta cu această pandemie, care afectează nu doar sistemul medical, nu doar Republica Moldova, dar întreg globul pămîntesc”, mai scrie în comunicat.

Potrivit instituției, în ultima perioadă, specialişti ANSP, recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, fiind experţi şi membri ai grupurilor de lucru pe domenii relevante în majoritatea instituţiilor din ţară, trebuie să suporte critici din partea unor politicieni şi să răspundă unor acuzaţii neargumentate, care nu au nicio bază juridică şi nicio legătură cu activitatea acestora.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽